Βιβλίο
La mamma

Αντρέ Ρουσσέν
Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης
Αθήνα
Δωδώνη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2006
σ. 209
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-385-430-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: La mamma
Παγκόσμιο Θέατρο 168
Σημειώσεις: Ελεύθερη διασκευή από το μυθιστόρημα του Vitaliano Brancati "Bel Antonio". Πρόγραμμα για την ομώνυμη παράσταση του θεάτρου "Πρόβα" για την θεατρική περίοδο 2006-2007, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα. Εισαγωγικά κείμενα: Σωτήρης Τσόγκας, Μαίρη Ραζή, Κώστας Γεωργουσόπουλος.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 8.48€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 28-01-2020)
Περίληψη:

1956. Σικελία. Κατάνη. Η άφιξη ενός πανέμοφου νέου -με υψηλές γνωριμίες στη Ρώμη- γόνου μιας παλιάς σιτσιλιάνικης οικογένειας αναστατώνει την μικρή κοινωνία της πόλης και προκαλεί αλλεπάλληλα γεγονότα, που ξεσκεπάζουν τα "άπλυτα" και τα "κουσούρια" των μελών της.
Τα σοβαρά μπερδεύονται με τα γελοία, τα καθημερινά μπλέκονται με τα μεταφυσικά, ο φαρισαϊσμός συνοδεύεται από την αφέλεια, το δάκρυ κάνει παρέα με το γέλιο και τα κατά συνθήκην ψεύδη χαριεντίζονται με την μισή αλήθεια. Μέσα σ' αυτόν τον κυκεώνα στέκεται όρθια η Μάμμα, η αρχηγός της σιτσιλιάνικης οικογένειας. Αρχετυπική μορφή της Μητέρας - Αφέντρας - Βασίλισσας. Η Μάμμα-στρατηγός, η Μάμμα-γιατρός, η Μάμμα-παιδαγωγός, η Μάμμα-προξενήτρα και οδηγήτρα, η Μάμμα-φύλαξ της παράδοσης χειρίζεται με μαεστρία τον αγώνα της ζωής. Διευθύνει με διαβολικό οίστρο και θρησκευτική ευλάβεια την υπεράσπιση των συμφερόντων, της τιμής και της υπόληψης της φαμίλιας. [...]

(Σωτήρης Τσόγκας, από εισαγωγικό κείμενο)