Βιβλίο
Η μαύρη βίβλος της ψυχανάλυσης
Ζώντας καλύτερα χωρίς τον Freud

Επιμέλεια: Catherine Meyer
Συλλογικό έργο
Μετάφραση: Δροσούλα Τσαρμακλή
Αθήνα
Ελληνικά Γράμματα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 748
Σχήμα: 25χ18
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-442-734-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Le livre noir de la psychanalyse: Vivre, penser et aller mieux sans Freud
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 37.61€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 06-03-2007)
Περίληψη:

Η ψυχανάλυση υπήρξε μια από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες του 20ού αιώνα. Η ψυχαναλυτική κουλτούρα διαπότισε ολόκληρες γενιές ειδικών και θεραπευτών, ρίζωσε βαθιά στον πολιτισμό μας, κατέκτησε πνευματικούς ανθρώπους και πήρε τελικά τη μορφή ενός απρόσβλητου δόγματος. Γι' αυτό και η αμφισβήτησή της προκαλούσε πάντοτε έντονες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις.
Η "Μαύρη Βίβλος της Ψυχανάλυσης" είναι μια απόπειρα δημόσιου διαλόγου και κριτικής στις παγιωμένες ιδέες και θεωρίες της ψυχανάλυσης. Πρόκειται για ένα αντιδογματικό, πολυθεματικό και ενδιαφέρον έργο, που φιλοδοξεί να προσφέρει στους μη μυημένους αναγνώστες τα στοιχεία μιας συζήτησης που διαπερνά την εποχή μας. Σαράντα γνωστοί ειδικοί, διαφορετικών ειδικοτήτων και εθνικοτήτων, επισημαίνουν τις αδυναμίες, τα λάθη, τις αβάσιμες υποθέσεις, τις ανακρίβειες και τις παραλείψεις του Φρόιντ και των επιγόνων του. Βάζουν στο μικροσκόπιο τη θεωρία, τις μεθόδους και τις πρακτικές της ψυχανάλυσης, αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα και τη θεραπευτική της αξία, προβλέπουν το τέλος της... Και καταλήγουν στο συμπέρασμα: μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα και χωρίς τις θεωρίες του Φρόιντ!
Ένα βιβλίο που επιχειρεί να διδάξει στον αναγνώστη να σκέπτεται με διαφορετικούς τρόπους, να συγκρίνει τις διάφορες απόψεις, να αντιστέκεται στα εξουσιαστικά επιχειρήματα εκείνων που "γνωρίζουν", εκείνων που αποφασίζουν ex abrupto. Ένα ανατρεπτικό και προκλητικό έργο, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και συζητήσεων σε όλη την Ευρώπη.