Βιβλίο
Διδακτικές προσεγγίσεις στο μάθημα της ιστορίας
Για μια νέα διδακτική μεθοδολογία στην υπηρεσία της κριτικής ιστορικής σκέψης

Γιώργος Κόκκινος
Ευθύνη Σειράς: Γιώργος Κόκκινος
Αθήνα
Μεταίχμιο
Αριθμός Έκδοσης: 3
2006
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 1998
σ. 308
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-455-115-6
Διδακτικές Προσεγγίσεις στο Μάθημα της Ιστορίας
Σημειώσεις: 2η έκδοση: 2000.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 22.43€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 07-03-2007)
Περίληψη:

Το βιβλίο αυτό έρχεται να υλοποιήσει ορισμένες πτυχές του προβληματισμού που αναπτύσσεται τις τελευταίες δεκαετίες στον ευρωπαϊκό χώρο στο πεδίο της Διδακτικής της Ιστορίας. Ο σκοπός του, λοιπόν, εξαντλείται στην προσπάθεια ανανέωσης του αξιακού υπόβαθρου, του θεματολογικού πλαισίου και των τρόπων διδασκαλίας του μαθήματος της ιστορίας.

Περιέχει επεξεργασμένες διδακτικές ενότητες (που ορισμένες περιλαμβάνονται και άλλες όχι στα αναλυτικά προγράμματα της δευτεροβάθμιας και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης), σχέδια μαθήματος, ενδεικτικά αποσπάσματα πρωτογενών και δευτερογενών πηγών, πίνακες, στατιστικές, ασκήσεις ανάλυσης, σύγκρισης, κριτικής και σύνθεσης των πηγών και ενδεικτική βιβλιογραφία. Πρόκειται, όπως είναι προφανές, για προσπάθεια εφαρμογής μιας νέας διδακτικής μεθοδολογίας, με την οποία επιχειρείται η υπέρβαση του ανελαστικού πλαισίου που προσδιορίζει τη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Το μοντέλο οργάνωσης των ενοτήτων που παρουσιάζονται προσεγγίζει το μαθητή όχι ως παθητικό αποδέκτη αλλά ως δέκτη -παραγωγό- μετασχηματιστή της ιστορικής γνώσης, στοιχείο που σηματοδοτεί τη μύηση του στην επιστημολογική και μεθοδολογική ιδαιτερότητα της Ιστορίας. Προσέγγιση που προκύπτει από την αρχή ότι βασικός σκοπός του μαθήματος της Ιστορίας είναι η εκμάθηση των θεμελιωδών εννοιών και τρόπων μάθησης με τη χρήση τεχνικών που αντιστοιχούν σε κάθε ηλικία, χωρίς να ακυρώνεται η επιστημολογική ιδιαιτερότητα της επιστήμης της Ιστορίας και να απλοποιείται υπερβολικά η πολυπλοκότητα των ιστορικών φαινομένων. Στο σημείο αυτό είναι αποφασιστικός ο ρόλος του δασκάλου της Ιστορίας, ο οποίος καθοδηγεί το μαθητή στη διαδικασία της ενεργητικής προσέγγισης της ιστορικής ύλης και της καλλιέργειας ενός ευρέος φάσματος γνωστικών δεξιοτήτων.