Βιβλίο
Βιρτζίνια
Νουβέλα

Γενς Κρέστιαν Γκρένταλ
Μετάφραση: Λύο Καλοβυρνάς
Αθήνα
Πόλις
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 98
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-435-143-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: δανέζικα
Τίτλος πρωτοτύπου: Virginia
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.20€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 15-03-2007)
Περίληψη:

Το καλοκαίρι του 1943, ένα 14χρονο αγόρι και ένα 16χρονο κορίτσι μένουν σε ένα μεγάλο εξοχικό στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας για να προστατευτούν από τους βομβαρδισμούς που απειλούν την Κοπεγχάγη. Οι δυο έφηβοι περνούν ατέλειωτες ώρες μαζί. Βόλτες με ποδήλατο, κολύμπι, ο καθένας όμως παραμένει βυθισμένος στον εσωτερικό του κόσμο.

Όταν ένα βρετανικό αεροπλάνο καταρρίπτεται κοντά στο σπίτι, το κορίτσι βρίσκει τον πιλότο κρυμμένο μέσα σε μια καλύβα στους αμμόλοφους. Τον φροντίζει, κι εκείνος της δίνει ένα κλεφτό φιλί σαν υπόσχεση και μια ταμπακέρα. Το αγόρι παρακολουθεί το ζευγάρι, οι Γερμανοί στρατιώτες που ερευνούν την περιοχή τον ακολουθούν, ο πιλότος εξαφανίζεται αφήνοντας το κορίτσι συντετριμμένο για πάντα.

Μισό αιώνα αργότερα το αγόρι του τότε, ηλικιωμένος άντρας πια, παίρνει με το ταχυδρομείο ένα πακέτο μ' ένα γράμμα και μια ταμπακέρα. Δεν έχει ξεχάσει τον αχό του πολέμου και τα χρυσά μαλλιά του κοριτσιού, το οποίο είχε κι εκείνος ερωτευτεί. Ούτε έχει πάψει να αναρωτιέται αν ήταν αυτός που σφράγισε την τύχη του πιλότου, αν είναι εκείνος που ίσως πρόδωσε, ίσως όμως και όχι, τον Βρετανό πιλότο.

Ο Γκρένταλ περιγράφει τη νοσταλγία ενός εφηβικού έρωτα μέσα από μια αφήγηση τρυφερή και μελαγχολική, για να πλάσει μια απέριττη, συγκινητική ιστορία με θέμα τη χαμένη αθωότητα. Μια κοσμηματοθήκη πολύτιμη και τρυφερή, φτιαγμένη από υποθέσεις, από τυχαίες ανακαλύψεις και από συναντήσεις με την ηλικιωμένη πια γυναίκα, την οποία στοιχειώνει ακόμα η ανάμνηση του άντρα που έπεσε από τον ουρανό. Του άντρα που το τελευταίο του τσιγάρο Virginia, με ένα παιχνίδι της μοίρας, "έπεσε σαν βροχή" στο γόνατο του αφηγητή.