Βιβλίο
Ρήσος

Ευριπίδης
Μετάφραση: Αθανάσιος Δ. Στεφανής
Επιμέλεια: Αθανάσιος Δ. Στεφανής
Αθήνα
Ακαδημία Αθηνών
Αριθμός Έκδοσης: 1
2004
σ. 243
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-404-058-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: αρχαία ελληνικά
Βιβλιοθήκη Α. Μανούση 7
Σημειώσεις: Δημοσίευμα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας. Περιλαμβάνεται το πρωτότυπο κείμενο και η μετάφραση στα νέα ελληνικά. Εισαγωγή, σχόλια: Αθανάσιος Δ. Στεφανής.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.78€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 19-03-2007)
Περίληψη:

Η προετοιμασία της ερμηνευτικής έκδοσης του Ρήσου υπήρξε η κύρια ερευνητική μου ενασχόληση στο Κέντρο Ερεύνης της 'Ελληνικης και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών τα τελευταία δέκα σχεδόν χρόνια. Ξεκίνησα την εργασία μου στις αρχές του 1995 έχοντας τη γενική εντύπωση ότι αυτή ή σύντομη τραγωδία, εκτάσεως μόλις 996 στίχων, ή όποία διασώθηκε μεταξύ των έργων του Ευριπίδη, δεν πρέπει, να είχε συγγράφει από τον νεότερο τραγικό ποιητή.
Στη διάρκεια των πρώτων δύο χρόνων μετέφρασα το αρχαίο κείμενο, συγκέντρωσα τη βασική βιβλιογραφία και άρχισα να καταγράφω τα προβλήματα του Ρήσου ως προς το θέμα κυρίως της πατρότητάς του, ασχολούμενος, εκτός των άλλων, και με τα προβλήματα κριτικής του αρχαίου κειμένου. Η πεποίθηση άρχισε βαθμιαία να εδραιώνεται μέσα μου: ή τόσο ξεχωριστή αυτή τραγωδία -από άποψη θέματος, πηγών , χαρακτήρων, τραγικού αισθήματος- δεν άνηκε στον Ευριπίδη, αλλά σε κάποιον άλλον, προικισμένο οπωσδήποτε, τραγικό ποιητή του 4ου π.Χ. αιώνα. Ο ποιητής αυτός πρέπει να γνώριζε άριστα τα έργα -και κατά πάσα πιθανότητα περισσότερα από όσα μας έχουν διασωθεί των τριών μεγάλων τραγικών ποιητών του 5ου π.Χ. αιώνα, και να ήταν επίσης εξοικειωμένος με τα ομηρικά έπη και την αρχαία κωμωδία.
Δυστυχώς, κατά την επόμενη πενταετία (1997-2001), ποικίλα διοικητικά καθήκοντα που σχετίζονταν με την αναδιοργάνωση του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας και της πλούσιας Βιβλιοθήκης του, αλλά και με την έκδοση από το Κέντρο βιβλίων, των οποίων την επιμέλεια είχα εξολοκλήρου επωμισθεί, λόγω της τότε ισχνής παρουσίας ερευνητικού προσωπικού, ανέκοψαν την ομαλή πορεία της επιστημονικής μου εργασίας.
Επανήλθα στον "Ρήσο", με αποκλειστική πλέον απασχόληση, κατά τα έτη 2002-2003, και αφού, εν τω μεταξύ είχαν συμπληρωθεί συνολικά έξι θέσεις ερευνητών του Κέντρου μας, με αποτέλεσμα ήδη από τον Οκτώβριο του 2003 να έχω ολοκληρώσει τη συγγραφή του τελικού κειμένου. Κάποιες μικρές τροποποιήσεις έγιναν κατά τους επόμενους τέσσερις μήνες και από τις αρχές Μαρτίου του 2004 ξεκίνησε η διαδικασία για τη δημοσίευση του βιβλίου. [...]

(Αθανάσιος Δημ. Στεφανής, απόσπασμα από τον πρόλογο)

Κριτικές - Παρουσιάσεις: