Βιβλίο
Θετικά φορτία
Positive Charges

Επιμέλεια: Βασίλης Αμανατίδης
Επιμέλεια: Θούλη Μισιρλόγλου
Μετάφραση: Μενέλαος Σταματέλος
Θεσσαλονίκη
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Αριθμός Έκδοσης: 1
2005
σ. 103
Σχήμα: 26χ21
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-89041-0-1
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Σημειώσεις: Κατάλογος της έκθεσης "Θετικά φορτία" που πραγματοποιήθηκε στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το διάστημα 3 Φεβρουαρίου - 2 Απριλίου 2006.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 25.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 04-01-2013)
Περίληψη:

[...] Ζωγραφιές, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες, video, μέσα από τις θεματικές και εικονοπλαστικές επιλογές των δημιουργών τους, αγγίζουν τον άνθρωπο. Ο φόβος για τον εαυτό μας και τον άλλο, η μοναξιά και αποξένωση, ο χρόνος που φεύγει, η αγωνία εξαιτίας παλαιών αρχών που προβάλλονται ως αρχές του μέλλοντος, το σώμα, τα πάθη, τα αισθητά ενδιαφέροντα, το αδιέξοδο, οι εικόνες, η κατάθλιψη, ο θυμός, η ίδια η ζωή. Η ζωή που δίνει ενέργεια στα έργα, και αυτά με τη σειρά του μετατρέπουν τη ζωή σε κάτι καταφατικό. Τα φορτία της καθημερινότητας, εκφρασμένα καλλιτεχνικά, παύουν να λειτουργούν ως αντενεργές δυνάμεις, γίνονται "Θετικά Φορτία".
Η έκθεση "Θετικά Φορτία" είναι ενήλικη, περιεκτική, ενεργητική και επιδιώκει να προκαλέσει τις αντιδράσεις ενός θεατή όλο και περισσότερο προικισμένου, που διατηρεί τη σκέψη του σε εγρήγορση, που το βλέμμα του δεν είναι ανιδιοτελές, αλλά δυναμικό, απαιτητικό, που πολλαπλασιάζει τα θέλω του και τα υψώνει στα πρέπει. Που αγανακτεί και λυπάται, και γι' αυτό δεν δέχεται ως καλλιτέχνη εκείνον που δεν έχει να λυπήσει κανέναν.
Ηλίας Μυκονιάτης