Βιβλίο
Σύγχρονη ευρωπαϊκή τέχνη: Η τέχνη των βαλκανικών χωρών
European Contemporary Art: The Art of the Balkan Countries

Συλλογικό έργο
Gëzim Qëndro
Eleni Laperi
Meliha Husedžinović
Rouzha Marinska
Branislava Andjelkovic
Branislav Dimitrijevic
Μιλτιάδης Μ. Παπανικολάου
Emil Aleksiev
Magda Carneci
Igor Zabel
Επιμελητής: Miltiades M. Papanikolaou
Επιμελητής: Giannis Bolis
Επιμελητής: Irina Subotić
Μεταφραστής: Glossima & Wehrheim
Μεταφραστής: Eurolangues - Efrosini Serifi
Genko Gülan
Θεσσαλονίκη
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Αριθμός Έκδοσης: 1
2002
σ. 221
Σχήμα: 29χ20
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-86806-6-1
Σημειώσεις: Κατάλογος της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε το διάστημα Απρίλιος - Μάιος 2002, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 04-01-2013)
Περίληψη:

Η έκθεση "Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Τέχνη. Η Τέχνη των Βαλκανικών χωρών" που πραγματοποιείται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με αντίστοιχα Ιδρύματα των Βαλκανικών χωρών γίνεται για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη κλίμακα και φιλοδοξεί να παρουσιάσει τις σύγχρονες τάσεις και αναζητήσεις καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται σε ένα γεωγραφικό χώρο με ποικίλες πολιτισμικές όψεις και ιδιαιτερότητες.
Η συνάντηση των καλλιτεχνών , των διευθυντών των Μουσείων και των ιστορικών της τέχνης στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία αυτής της έκθεσης θέλω να πιστεύω ότι σηματοδοτεί τη γόνιμη συνεργασία, την ανταλλαγή απόψεων και την ανάπτυξη ενός προβληματισμού, που έχει ως στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων των λαών της ΝΑ Ευρώπης.
Πρόσφατα οι συνάδελφοί μου Υπουργοί Πολιτισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και εγώ είχαμε την ευκαιρία να διακηρύξουμε από τη Θεσσαλονίκη τη σημασία που έχει, ιδίως γι ' αυτή την περιοχή, η αναζήτηση ή μάλλον η διεκδίκηση ενός "Πολιτισμού των Πολιτισμών" σύμφωνα και με το κεντρικό μήνυμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001 -2004.
Στην έκθεση της Θεσσαλονίκης το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να δει καλλιτέχνες που προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά κλίματα και αναπτύσσουν ποικίλη καλλιτεχνική δραστηριότητα (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, βίντεο τέχνη κ.λπ.) υποδεικνύοντας με ποιο τρόπο η τέχνη μπορεί να χειρισθεί το σύγχρονο κοινωνικό προβληματισμό.
Χαιρετίζω αυτήν την προσπάθεια που γίνεται από το Κ.Μ.Σ.Τ. της Θεσσαλονίκης και από τα άλλα Μουσεία της περιοχής μας και ελπίζω να έχει συνέχεια.
Ευάγγελος Βενιζέλος