Βιβλίο
Πιερράκος
Pierrakos

Επιμελητής: Μιλτιάδης Παπανικολάου
Επιμελητής: Γιάννης Μπόλης
Ζωγράφος: Pierrakos
Μεταφραστής: Glossima & Wehrheim
Φωτογράφος: Ελένη Γιαννέλου
Φωτογράφος: Αλέξανδρος Παπαγιάννης
Αθήνα
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Αριθμός Έκδοσης: 1
2003
σ. 111
Σχήμα: 27χ21
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-87456-1-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Σημειώσεις: Κατάλογος της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το διάστημα Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2003.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 04-01-2013)
Περίληψη:

Ο Πιερράκος γεννήθηκε πριν από 83 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, απ' όπου οι πραγματικές καταβολές και οι πνευματικές ρίζες του. Σε όλη του τη ζωή υπήρξε ένας μέτοικος και τον διέκρινε μια διαρκής περιπλάνηση και μία συνεχής μετακίνηση από τόπο σε τόπο. Από την ιδιαίτερη πατρίδα του κληρονόμησε τις ιδιότητες ενός ανθρώπου με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και τα γνωρίσματα ενός καλλιτέχνη που έχει μία διαπολιτισμική αντίληψη για τα πράγματα και το περιβάλλον, τα οποία παρακολουθεί μέσα από τις επιδράσεις του φωτός και της αέναης κίνησης του νερού και της θάλασσας.
Ο Πιερράκος βρέθηκε κοντά στις καλλιτεχνικές εξελίξεις στην Ευρώπη και παρ' όλες τις αυτονόητες επιρροές και επιδράσεις που δέχτηκε παρέμεινε πιστός στις ατομικές και προσωπικές του αρχές. Και είναι αυτές που χαρακτηρίζουν μέχρι σήμερα το έργο του, στο οποίο κυριαρχεί ο σεβασμός προς το "αντικείμενο" σε σχέση με τις ποιοτικές και ποσοτικές αλλαγές των οπτικών αξιών. Πάνω σε αυτή την αρχή θεμελιώθηκε η μορφοπλαστική του φαντασία, η οποία ωστόσο εικονοποιεί κάθε τι που έχει σχέση με το αισθητό, φυσικό αλλά και υπεραισθητό κόσμο.
Σε όλο το διάστημα της πολύχρονης καλλιτεχνικής του πορείας ο Άλκης Πιερράκος ζωγραφίζει ασταμάτητα τις ποικίλες όψεις της οπτικής και μη πραγματικότητας μ' έναν πρωτόγνωρο χρωματικό οίστρο και με βάση τις ατομικές του πεποιθήσεις, αλλά και με τις νέες προοπτικές που του πρόσφεραν ο εξπρεσιονισμός και άλλες τάσεις της αφηρημένης τέχνης.
Οι χρωματικές του αναζητήσεις υπήρξαν μακρόπνοες και ανανεωτικές, έτσι ώστε το χρώμα να καταστεί η βασική σταθερά της εξέλιξης του και ο κανόνας για μια ποιοτική εκτίμηση των προσπαθειών του. Αναλογιζόμενος κανείς το ξεκίνημα του ζωγράφου και τα πρώτα χρόνια της Θεσσαλονίκη φέρνει αναπόφευκτα στο νου του τη ρευστότητα της μορφής των πραγμάτων , που είναι η έκφραση του τοπίου της πόλης, και υποχρεώνεται να αποκαλύψει συμβολισμούς που έχουν σχέση με τη διάχυση και τη μεταβλητότητα των στοιχείων της φύσης.
Πάνω σε αυτή τη βασική αρχή ο Πιερράκος στήριξε έναν κόσμο πλούσιο σε εμπνεύσεις και άφθονο σε κολορίστικη συμπεριφορά. Η έκθεση αυτή δεν είναι μόνο μία αναδρομή στο έργο ενός καλλιτέχνη με γνωστή την πορεία του, αλλά και μία διαδρομή σε χρωματικές αξίες που σε όλες τις εποχές έδωσαν έργα απαράμιλλης ομορφιάς.
Ο Μιλτιάδης Μ. Παπανικολάου είναι Καθηγητής Ιστορίας τσς Τέχνσς στο Α.Π.Θ. και Διευθυντής του Κ.Μ.Σ. Τ.