Βιβλίο
Το πέρασμα του Νίτσε
Αλήθεια, τέχνη και πολιτισμός

Αλέξιος Α. Πέτρου
Φρειδερίκος Νίτσε
Μετάφραση: Δημήτρης Δολαψάκης
Ευθύνη Σειράς: Κωνσταντίνος Ζήτρος
Θεσσαλονίκη
Ζήτρος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 334
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8437-86-9
Σκέψη 21
Σημειώσεις: Πρόλογος: Χαρά Μπακονικόλα, καθηγήτρια του τμήματος θεατρικών σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο βιβλίο περιέχονται επίσης οι "Σημειώσεις πάνω στην αρχαία τραγωδία και το σύγχρονο δράμα (1870)" του Friedrich Wilhelm Nietzsche.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 21.30€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 20-03-2007)
Περίληψη:

Οι μεγάλοι θεματικοί πυρήνες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται η μελέτη αυτή είναι δύο. Ο πρώτος έχει να κάνει με την αλήθεια και την γνώση, ο άλλος με τον πολιτισμό και το αισθητικώς υπάρχειν. Ωστόσο, οι δύο αυτοί πόλοι, καθώς συνδέονται μεταξύ τους με ένα άκρως ζωτικό αξίωμα, δεν εξετάζονται σαν δύο απολύτως ξεχωριστά πεδία, αλλά τελούν υπό αμοιβαία όσμωση. Έτσι, ο Διόνυσος ανταλλάσσει συνωμοτικά νεύματα με τον Ζαρατούστρα, όπως και οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές με τους εκλεκτούς της γης, που υπάρχουν "πέρα από το καλό και το κακό".
Το κείμενο συνοδεύουν οι σημειώσεις του Νίτσε πάνω στην "Αρχαία Τραγωδία" και το "Σύγχρονο Δράμα". Τις έγραψε για τις ανάγκες των παραδόσεων του μαθήματος πάνω στον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, το οποίο κλήθηκε να διδάξει το 1870 στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
"Βιτρίνα"Το πέρασμα του ΝίτσεΠεριοδικό "Index"31Μάιος 2009