Βιβλίο
Modern Odysseys
Ελληνοαμερικανοί καλλιτέχνες του 20ου αιώνα

Συλλογικό έργο
Μιλτιάδης Παπανικολάου
Κατερίνα Κοσκινά
Peter Selz
William Valerio
Επιμελητής: Peter Selz
Επιμελητής: William Valerio
Επιμελητής: Louise Weinberg
Επιμελητής: Μιλτιάδης Παπανικολάου
Επιμελητής: Κατερίνα Κοσκινά
Μεταφραστής: Glossima & Wehrheim
Θεσσαλονίκη
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Αριθμός Έκδοσης: 1
2000
σ. 115
Σχήμα: 28χ23
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Σημειώσεις: Κατάλογος της έκθεσης "Μοντέρνες Οδύσσειες: Ελληνοαμερικανοί καλλιτέχνες του 20ου αιώνα" στο πλαίσιο της 65ης Δ.Ε.Θ. "Τιμώμενη χώρα: Η.Π.Α.", που πραγματοποιήθηκε, το διάστημα 3 Σεπτεμβρίου - 30 Νοεμβρίου 2000.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 04-01-2013)
Περίληψη:

Η "έξοδος" Ελλήνων καλλιτεχνών προς το εξωτερικό δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Από την αρχαιότητα ακόμη, ζωγράφοι και γλύπτες από την ηπειρωτική Ελλάδα αναζητούσαν την τύχη γ' τους στο εξωτερικό και ιδίως στην Ιταλία και τη Σικελία. Αλλά και στα νεότερα χρόνια, πόλεις όπως η Βενετία, η Τεργέστη, η Βιένη, η Αλεξάνδρεια κ.ά. δέχτηκαν φιλόξενα 'Ελληνες δημιουργούς που έδειξαν το ταλέντο τους σε ένα α' πλήθος καλλιτεχνικών εργασιών. Τα ονόματα του είναι πολλά και το έργο τους πλούσιο. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταγράψει κανείς αυτό το δυναμικό , αλλά είναι ιδιαίτερα γοητευτικό να ανακαλύπτεις μια "άλλη Ελλάδα" σε μέρη μ που η ιστορία έχει συμπεριλάβει σε μια πολιτισμική ολότητα με ποικίλα Χαρακτηριστικά και επιρροές. Αυτός ο πλουραλισμός της έκφρασης είναι το κύριο ζητούμενο της σχετικής έρευνας και η παρούσα έκθεση αναζητά το "ιδίωμα" καλλιτεχνών που έδρασαν στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις αυτόν τον αιώνα. Πολλοί απ' αυτούς γνώρισαν την αναγνώριση και έτυχαν ιδιαίτερης τιμής. 'Οπως για παράδειγμα ο Μπαζιώτης, ο Σαμαράς, η Χρύσα, ο Αντωνάκος. Μεγάλα αμερικανικά μουσεία φιλοξενούν έργα τους και σπουδαία κτίρια και υπαίθριοι χώροι διαθέτουν μεγαλόπνοες συνθέσεις.
Στην έκθεση εκπροσωπούνται 35 καλλιτέχνες που συνδύασαν την κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας με τη σχετικά "νέα πολιτιστική πραγματικότητα της Αμερικής". Και πραγματικά. Πάνω σ' αυτή τη σχέση της ελληνικής (και ευρωπαϊκής) παράδοσης με τον αμερικάνικο πολιτισμό υφάνθηκε η τέχvη μιας πλειάδας καλλιτεχνών , που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έδρασε στην πιο "πλουραλιστική κοινωνία" του 20ού αιώνα. [...]
Μιλτιάδης Παπανικολάου
Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης
Διευθυντής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης