Βιβλίο
Φωτεινές σφαίρες - σκοτεινοί σταθμοί
Η τέχνη του Solomon Nikritin (1898-1965)
Шарьι сьета станции искусство Соломона Никритина (1898-1965) = Spheres of Light - Stations of Darkness: The Art of Solomon Nikritin (1898-1965)

Συλλογικό έργο
Σόλομον Νίκριτιν
Μιλτιάδης Παπανικολάου
Kurt London
Vladimir Kostin
Lydia Iovleva
Iza Berdichevskaya
Charlotte Douglas
Natalia Adaskina
Irina Lebedeva
Irina Leites
Nicoletta Misler
Ελένη Τσαντσάνογλου
John E. Bowlt
Μεταφραστής: Glossima & Wehrheim
Επιμελητής: Μιλτιάδης Παπανικολάου
Επιμελητής: Γιάννης Μπόλης
Επιμελητής: Λίντια Ιόβλεβα
Επιμελητής: Τζον Ε. Μπολτ
Επιμελητής: Μαρία Τσαντσάνογλου
Επιμελητής: Νικολέτα Μίσλερ
Ζωγράφος: Σόλομον Νίκριτιν
Φορέας: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Θεσσαλονίκη
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Αριθμός Έκδοσης: 1
2004
σ. 484
Σχήμα: 30χ23
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-87456-6-7
Σημειώσεις: Κατάλογος της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, το διάστημα Ιανουάριος - Μάρτιος 2004 και στην Κρατική Πινακοθήκη Τρετιάκοφ στη Μόσχα το διάστημα Απρίλιος - Μάιος 2004.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 30.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 04-01-2013)
Περίληψη:

Με τηv έκθεση "Φωτεινές Σφαίρες -Σκοτεινοί Σταθμοί Η τέχνη του Σολομών Νικρίτιν (1898-1965">. το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Tέχνης εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τnv Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας. Η συνεργασία αυτή αρχίζει με έναν θαυμάσιο τρόπο: Την παγκόσμια πρώτη αναδρομική έκθεση του Νικρίτιν. ενός καλλιτέχνη που αποτέλεσε σταθμό στη λεγόμενη "νεώτερη γενιά της ρωσικής πρωτοπορίας" και συμμετείχε με ιδιαίτερη δημιουργική δραστηριότητα σε κινήματα όπως ο Ηλεκτρο-οργανισμός και ο Προβολισμός. Επειδή αυτά τα κινήματα δεν έχουν ακόμη μελετηθεί συστηματικά. δίνεται η ιδιαίτερη δυνατότητα και το ερέθισμα για μια σοβαρή επιστημονική έρευνα στα σχετικά ζητήματα.
Η μακρά παράδοση μελέτης της ρωσικής πρωτοπορίας από τηv Πινακοθήκη Τρετιακόφ και η συστηματική μελέτη που έχει αρχίσει το ΚΜΠ για αντίστοιχα θέματα χάρη στη συλλογή Kωστάκη, καθώς και το ίδιο το γεγονός ότι το ΚΜΣΤ έχει 234 έργα του Σολομών Νικρίτιν, όλα από τη Συλλογή Kωστάκη και αντίστοιχο αριθμό έχει η Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας, από τα οποία μεγάλο μέρος προέρχεται από τη Συλλογή Kωστάκη. διαμορφώνουν συνθήκες ώστε τα δύο αυτά Μουσεία να συμπράξουν για την διοργάνωση μιας ιδιαίτερα άρτιας επιστημονικής παρουσίασης. Με τηv υποστήριξη της διεθνούς επιστημονικής ομάδας που έχει αναλάβει τηv επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου η συνεργασία αυτή ολοκληρώνεται.
Το ενδιαφέρον που έχει ήδη εκδηλωθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και από το φιλότεχνο κοινό για τηv έκθεση αυτή είναι ενδεικτικό της σπουδαιότητας της έκθεσης αλλά και του κύρους που έχει κατακτήσει το Κ.Μ.Σ.Τ. με τη διοργάνωση σημαντικών ιστορικών εκθέσεων που προσφέρουν προτάσεις και λύσεις σε καίρια ζητήματα της ιστορίας της ευρωπαϊκής μοντέρνας και πρωτοποριακής τέχνης.
Χαιρετισμός του Προέδρου του Δ.Σ. του Κ.Μ.Σ. Τ.. Ομότιμου Καθηγητή Κ. Δημήτρη Α. Φατούρου