Βιβλίο
Κατασκευή. Ο Τάτλιν και ο κύκλος του
Construction. Tatlin and After

Συλλογικό έργο
Μιλτιάδης Παπανικολάου
Lutz Becker
Martin Hammer
Christina Lodder
Magdalena Dabrowski
Norbert Lynton
Boris Groys
Aleksandr Lavrentiev
Noemi Smolik
Selim O. Khan - Magomedov
Paul Overy
Μεταφραστής: Ben Barkow
Μεταφραστής: Brian Chadwick
Μεταφραστής: Martin Chalmers
Επιμελητής: Lutz Becker
Επιμελητής: Μιλτιάδης Παπανικολάου
Επιμελητής: Σωτηρία Γκρεκ
Επιμελητής: Γιάννης Μπόλης
Επιμελητής: Συραγώ Τσιάρα
Επιμελητής: Paul McAlinden
Θεσσαλονίκη
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Αριθμός Έκδοσης: 1
2001
σ. 394
Σχήμα: 28χ25
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-86806-4-7
Σημειώσεις: Πρόλογος: Δημήτρης Α. Φατούρος, πρόεδρος Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 40.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 04-01-2013)
Περίληψη:

Η απόκτηση της Συλλογής Κωστάκη, μιας μοναδικής συλλογής με έργα του ρωσικού μοντερνισμού της περιόδου 1910-1930, είναι πιστεύω, η πιο σημαντική απόφαση που έχει ληφθεί τις τελευταίες δεκαετίες για τα εικαστικά πράγματα της χώρας. Η Συλλογή Κωστάκη εμπλουτίζει το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας κατά τρόπο καθοριστικό, καθώς αποτελεί μια συγκροτημένη συλλογή, με σαφή φυσιογνωμία, η οποία συνδέεται εμμέσως με τη χώρα μας, λόγω καταγωγής του Γεωργίου Κωστάκη, του ανθρώπου που είχε την έμπνευση και τη πρόνοια να συγκροτήσει αυτή τη συλλογή. Η βούληση άλλωστε του ίδιου του συλλέκτη, που με τόση οξυδέρκεια και διορατικότητα συγκέντρωσε τα έργα, ήταν η συλλογή να μείνει για πάντα στην Ελλάδα και να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και έρευνας του νεότερου ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Ο δρόμος για την απόκτηση της συλλογής δεν ήταν εύκολος. Χρειάστηκαν επίπονες, μακροχρόνιες και συντονισμένες προσπάθειες πολλών ανθρώπων, προκειμένου να περιέλθει στην κυριότητα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και να εγκατασταθεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, ώστε να έχουμε σήμερα το προνόμιο να απολαμβάνουμε μία από τις σπουδαιότερες εικαστικές συλλογές του 200ύ αιώνα, η οποία έχει όχι μόνο εικαστική και εκπαιδευτική σημασία, αλλά και τεράστιο ερευνητικό ενδιαφέρον .Πιστεύω ότι η επιλογή μου να εγκατασταθεί η Συλλογή Κωστάκη στη Θεσσαλονίκη, έχει πια δικαιωθεί.
Θα ήθελα να χαιρετήσω την έκθεση Κατασκευή. Ο Τάτλιν και ο Κύκλος του, που φιλοδοξεί να αποτυπώσει όχι μόνο τη δημιουργία του Τάτλιν, ενός από τους σημαντικότερους Ρώσους δημιουργούς του 20ού αιώνα, αλλά και το έργο άλλων Ρώσων καλλιτεχνών, που τα χρόνια μετά την οκτωβριανή Επανάσταση, προσπάθησαν να επαναπροσδιορίσουν την έννοια της τέχνης και του ρόλου του καλλιτέχνη μέσα στην κοινωνία, να πειραματιστούν πάνω σε νέες μορφές και να κατακτήσουν την ουτοπία και το καινούργιο. Ταυτόχρονα θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση και τη χαρά μου γιατί η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας του Κ.Μ.Σ.Τ. με μεγάλα μουσεία και σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και της Αμερικής ελπίζοντας σε ένα θετικό αποτέλεσμα.