Βιβλίο
Μουσεία Καπιτολίου
Ρώμη

Claudio Gamba
Simone Rambaldi
Μετάφραση: Παναγιώτης Σκόνδρας
Ευθύνη Σειράς: Ανδρέας Παππάς
Αθήνα
Η Καθημερινή
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 189
Σχήμα: 24χ20
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6709-24-1
Γλώσσα πρωτοτύπου: ιταλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Musei Capitolini
Μουσεία του Κόσμου 11
Σημειώσεις: Copyright: Rizzoli RCS Libri S.p.A. & Skira S.p.A., 2006. Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας: 23.3.2007.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 6.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-03-2007)
Περίληψη:

Οι συλλογές του Καπιτολίου αποτελούν το αρχαιότερο μουσείο του κόσμου. Τα αυθεντικά αγάλματα, έμβλημα των συλλογών, όπως η γνωστή "Λύκαινα", η "Κεφαλή του Κωνσταντίνου" ή "Το αγόρι με το αγκάθι" δωρίστηκαν στον ρωμαϊκό λαό από τον πάπα Σίξτο Δ' κατά το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα. Έκτοτε, το Καπιτόλιο άρχισε να δέχεται όλο και περισσότερα έργα, με προέλευση το Βατικανό, τα διάφορα Fori, ή ακόμα και από την πλούσια αγορά που έκανε το 18ο αιώνα ο πάπας Κλήμης IB' χάρη στις εισπράξεις του Λότο.

Η εντυπωσιακή συγκέντρωση αριστουργημάτων, που την καθιστά πολυτιμότερη μια αξιόλογη Πινακοθήκη, ήταν η πρώτη που ακολούθησε διδακτικό προσανατολισμό και σύγχρονα εκθετικά κριτήρια· εδώ και τρεις αιώνες περίπου, τα Μουσεία του Καπιτολίου διαθέτουν κατάλογο έργων και ακολουθούν κριτήρια ταξινόμησης, αποτελώντας πρότυπο για όλη την Ευρώπη.

Ο λόφος που φιλοξενεί το μουσείο είναι φορτισμένος με ιστορικές και μυθολογικές αναφορές, και η Πλατεία του Καπιτολίου φέρει με υπερηφάνεια το αποτύπωμα του πολύτιμου επανασχεδιασμού της από τον Μιχαήλ Άγγελο, με εστιακό σημείο τον έφιππο ανδριάντα του Μάρκου Αυρηλίου, ο οποίος εκτίθεται τώρα στην καινούργια εξέδρα, που κατασκεύασε ο αρχιτέκτονας Carlo Aymonino.