Βιβλίο
Ο καθρέφτης και το πρίσμα
Διηγήματα

Μάκης Καραγιάννης
Αθήνα
Νεφέλη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 160
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-211-837-5
Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.27€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 17-05-2007)
Περίληψη:

Τι είναι αλήθεια, τι πλάνη, και τι ανάμεσά τους; Το ερώτημα αυτό επιχειρεί να αναδείξει ο Μάκης Καραγιάννης με τη συλλογή διηγημάτων "Ο καθρέφτης και το πρίσμα". Οι δεκαπέντε ιστορίες που την αποτελούν δεν συνιστούν άλλο από παραλλαγές, δοκιμές με διαφορετικό φωτισμό γύρω από δύο βασικά θέματα: τα βιβλία και τους βίους υπαρκτών ή φανταστικών προσώπων. Τα βιβλία, χειρόγραφα ή έντυπα, πραγματικά ή επινοημένα -βιβλία που βρίσκονται στο επίκεντρο των ιδεολογικών αντιπαραθέσεων διαφόρων εποχών- συνθέτουν ένα σύμπαν στο οποίο πρωταγωνιστεί η γραφή και η ειρωνεία.

Οι βίοι των ανθρώπων που παρακολουθούμε ποικίλλουν. Άλλοτε πρόκειται για ιστορικά πρόσωπα που "φτάνουν στις μέρες μας από τον ψίθυρο της ιστορίας" κι άλλοτε για ανθρώπους ταπεινούς, αφανείς, από το περιθώριο της σύγχρονης κοινωνίας. Ένα είναι βέβαιο: Χαρακτήρες όπως ο θεμελιωτής της σύγχρονης άλγεβρας Εβαρίστ Γκαλουά, ο λόγιος του διαφωτισμού Νεόφυτος Αδαμαντίδης, ο ρεμπέτης Στράτος Χατζηγεωργίου, ο ρομαντικός ποιητής Στέφανος Λογοθέτης, ο μοναχός Αμφιλόχιος, ο τυχοδιώκτης και μαθηματικός Τζιρόλαμο Καρντάνο, ανεξαρτήτως του αν είναι πραγματικοί ή φανταστικοί, μας καθηλώνουν με την τραγικότητά τους. Συμπαθητικοί μέσα στην πλάνη τους, αναζητούν με θέρμη την αλήθεια στον έρωτα, στη ζωή, στην επιστήμη και στην τέχνη. Εραστές και νοσταλγοί του απόλυτου, θα καταφέρουν να αγγίξουν μόνο ιριδισμούς και αντανακλάσεις του, καθώς προσκρούουν σε μιαν απροσπέλαστη, σκοτεινή περιοχή.

Το βιβλίο του Μάκη Καραγιάννη εντάσσεται εν πολλοίς στην παράδοση της πλασματικής βιογραφίας, διαλέγεται ωστόσο δημιουργικά με τα νεωτερικά δείγματα του είδους. Στο "Ο καθρέφτης και το πρίσμα" δεν ακολουθείται η παραδοσιακή μέθοδος της γραμμικής, αιτιώδους συνάφειας, που οδηγεί στη μία και μοναδική ερμηνεία της προσωπικότητας· δεν υπάρχει καν μια εικόνα του βιογραφούμενου, αλλά, ως επί το πλείστον, πολλές και αντιφατικές εκδοχές του ίδιου προσώπου, γεγονός που, σε συνδυασμό με τα πολλαπλά επίπεδα ειρωνείας, υπονομεύει κάθε απόπειρα αντικειμενικότητας και δημιουργεί μιαν ατμόσφαιρα ιδιαίτερα ρευστή. Με τα λόγια του συγγραφέα: "Από τον καθρέφτη με το καθαρό είδωλο στο πρίσμα, όπου ο καθένας βλέπει ό,τι θέλει".

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Μάκης ΚαραγιάννηςΜε το μέταλλο των παλιών καιρώνΠεριοδικό "Παρέμβαση"182Χειμώνας 2016
Κώστας ΚατσουλάρηςΜε δύναμη και φαντασία από την… Κοζάνη"Ελεύθερος Τύπος"4711/5/2008
Βασίλης ΛαμπρόπουλοςΓιατί υποκύπτουμε στην ανάγνωση της λογοτεχνίας;"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"49521/3/2008
Περικλής ΣφυρίδηςΔιαπιστευτήρια στιβαρού πεζογράφουΠεριοδικό "Νέα Εστία"1805Νοέμβριος 2007
Μάρη ΘεοδοσοπούλουΑπό την αυτοβιογραφία στη βιογραφία"Το Βήμα"/ "Βιβλία"21/10/2007
Θανάσης Ε. ΜαρκόπουλοςΑφηγητές που διαβάζουνΠεριοδικό "Παρέμβαση"141Φθινόπωρο 2007
Μαρία ΣτασινοπούλουΕκλεκτικές (αυτο)βιογραφίεςΠεριοδικό "Εντευκτήριο"78Σεπτέμβριος 2007
Κώστας Γ. ΠαπαγεωργίουΑνασκευάζοντας την πραγματικότητα"Η Αυγή"5/8/2007
Λίνα ΠανταλέωνΒιογράφοι αυτοβιογραφούμενοι"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"4643/8/2007
Δημήτρης Ν. ΜαρωνίτηςΑνάγνωση και αφήγηση"Το Βήμα"8/7/2007
Δημήτρης Ν. ΜαρωνίτηςΈνας αφηγητής αναγνώστης"Το Βήμα"1/7/2007
Λέων Α. ΝαρΒίοι ανύπαρκτοι (και υπαρκτοί)"Μακεδονία"3/6/2007