Βιβλίο
Σβήσιμο σε μαύρο
Μυθιστόρημα

Νταβίντε Φεράριο
Επιμέλεια: Άννα Μαραγκάκη
Μετάφραση: Αθανασία Δρακοπούλου
Αθήνα
Πόλις
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 533
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-435-149-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: ιταλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Dissolvenza al nero
Βραβεία:

Κυκλοφορεί
Τιμή: 22.43€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 31-10-2008)
Περίληψη:

6 Νοεμβρίου 1947. Ο μεγάλος σκηνοθέτης και ηθοποιός Όρσον Γουέλς, έχοντας μόλις συνέλθει από τον χωρισμό του με τη Ρίτα Χέιγουορθ, φτάνει στη Ρώμη για να ερμηνεύσει τον ρόλο του Καλιόστρο στην ταινία του Γκρέγκορι Ράτοφ "Black Magic".
Την πρώτη μέρα των γυρισμάτων ένας κομπάρσος πεθαίνει στα χέρια του Γουέλς, προφταίνοντας να ψελλίσει, καθώς ψυχορραγεί, δύο λέξεις: Σαν Φραντσέσκο.
Η αστυνομία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κομπάρσος, που ήταν γνωστός μορφινομανής, πέθανε από υπερβολική δόση.
Τα λόγια του νεκρού όμως δεν αφήνουν τον Γουέλς να ησυχάσει. Ανυπομονώντας να ανακαλύψει την αλήθεια ξεκινά την έρευνά του με την πολύτιμη βοήθεια του ντετέκτιβ Τομάζο Μοράβια…

Ο Νταβίντε Φεράριο εισάγει στο νουάρ μυθιστόρημά του πραγματικά πρόσωπα και περιστατικά (όντως ο Γουέλς βρισκόταν στη Ρώμη το 1947 για τα γυρίσματα της ταινίας "Black Magic") και συνδυάζει με συναρπαστικό τρόπο σινεφίλ αναφορές στον δημιουργό του "Πολίτη Κέιν" και του "Κυρίου Αρκάντιν" με μια ακριβή περιγραφή, που θυμίζει ντοκιμαντέρ, της πολιτικής κατάστασης στη μεταπολεμική Ιταλία και της ατμόσφαιρας έντασης και ανησυχίας που επικρατούσε στη χώρα, όταν Χριστιανοδημοκράτες και Κομμουνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι, στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου (τον οποίο, αντίθετα από ό,τι συνέβη στην Ελλάδα, κατόρθωσαν τελικά να αποφύγουν).

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Λέανδρος ΜπόλαρηςΣτις Βάρκιζες της Ιταλίας (και στης P2 τις στοές)Περιοδικό "Σοσιαλισμός από τα Κάτω"66Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2008