Βιβλίο
Ανθολόγιο βιβλικής λυρικής ποίησης
Μια αισθητική και καλολογική προσέγγιση
An Anthology of Biblical Lyric Poetry

Χάρης Μίκογλου
Ανθολόγος: Χάρης Μίκογλου
Αθήνα
Γρηγόρη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 163
Σχήμα: 24χ16
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-333-506-1
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 16.31€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-02-2012)
Περίληψη:

Το "Ανθολόγιο βιβλικής λυρικής ποίησης" έρχεται να καλύψει ένα κενό στο χώρο των ανθολογιών. Ενώ αντιπροσωπεύεται επαρκώς η ανθολογία αρχαϊκής λυρικής ποίησης, η νεοελληνική ποιητική ανθολογία, η ανθολογία δημοτικών τραγουδιών κ.λπ., έλειπε μέχρι τώρα μια ανθολογία της βιβλικής λυρικής ποίησης.
Τούτο οφειλόταν στο ότι: α) Η Βίβλος ανέκαθεν συνδέθηκε με την πολιτική και θρησκευτική ιστορία ενός ορισμένου λαού και συνεπώς θεωρήθηκε ότι δεν ενδιαφέρει τους "άλλους"·
β) Χρησιμοποιήθηκε ανά τους αιώνες μόνο ως μέσον τεκμηρίωσης ή αναίρεσης δογματικών και θρησκευτικών διαφορών·
γ) Κατηγορήθηκε από την Ανωτέρα Κριτική ως βιβλίο αναξιόπιστο·
δ) Στο σκεπτικισμό και την απέχθεια των πολλών προς ό,τι το "θρησκευτικό" κ.λπ.

Βέβαια υπάρχουν στη νεοελληνική αποδόσεις κάποιων ποιητικών βιβλίων της Π.Δ. όπως του "Άσματος Ασμάτων" (Γ. Σεφέρης, Γιωζέφ Ελιγιά, Άρης Δικταίος κ.ά.), των "Ψαλμών" (Ανδρ. Κάλβος, Θ.Β. Κωνσταντίνου), η ωραία εργασία του αρχιμανδρίτη Ιωήλ Γιαννακόπουλου, αλλά η βιβλική λογοτεχνία δεν καλύπτεται αποσπασματικά και ευκαιριακά. Απαιτεί συστηματική και ενδελεχή έρευνα και υψηλό το αίσθημα του "Ωραίου..."

Κριτήριο για την επιλογή των ανθολογούμενων ποιημάτων και ποιητικών αποσπασμάτων υπήρξε η ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων του αναγνώστη μιας ποιητικής ανθολογίας: η δημιουργία αισθήματος ψυχικής ευφορίας, η ηθική αγωγή και τελείωση, η απόκτηση λογοτεχνικής συνείδησης, η οικείωση με τις υπάρχουσες μέσα στα κείμενα καλολογικές ομορφιές, η εξέλιξη της καλαισθητικής αντίληψης κ.λπ.