Βιβλίο
Ο εγκέφαλος του Λένιν

Τίλμαν Σπένγκλερ
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Αθήνα
Γράμματα
Αριθμός Έκδοσης: 1
1993
σ. 328
Σχήμα: 21χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Γλώσσα πρωτοτύπου: γερμανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Lenins Hirn, 1991
Λογοτεχνία 207
Κυκλοφορεί
Τιμή: 9.69€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 05-07-2007)
Περίληψη:

Μεγαλοφυΐα: ένα άλυτο αίνιγμα. Προνόμιο των λίγων, ασφαλώς. Των ελάχιστων. Κι όμως, κάποιες εποχές η παρουσία της γίνεται σχεδόν πληθωρική. Όπως στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, ας πούμε. Τότε που πολιτικοί, στρατιωτικοί, μεγαλοβιομήχανοι, λόγιοι και καλλιτέχνες, ακόμη και πυγμάχοι, μοιάζει ν' αγγίζουν σ' ένα σημείο της σταδιοδρομίας τους τα όρια του μεγαλοφυούς, σημαδεύοντας αποφασιστικά την ιστορία της ανθρωπότητας.

Ανάμεσά τους, ο θρυλικός Δόκτωρ Φογκτ. Νευρολόγος, ψυχολόγος, υπνωτιστής, προσωπικός γιατρός του μεγιστάνα Κρουπ, προσπαθεί όλη του τη ζωή να εξιχνιάσει ανατομικά το μυστήριο της μεγαλοφυΐας. Πού ακριβώς κατοικεί μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο; Υπάρχει κάποια ειδική κατασκευή που να την προδιαγράφει, πριν ακόμη εκδηλωθεί στην πράξη;

Οι νεκροί του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου του προσφέρουν άφθονο πειραματικό υλικό. Ακόμη και ο διάσημος πελάτης του, που ένα τεράστιο σκάνδαλο τον οδηγεί στην αυτοκτονία. Μετά τη νικηφόρα Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, οι Σοβιετικοί προσπαθούν να αποδείξουν πειραματικά πως η Ύλη είναι ανώτερη από το Πνεύμα, και τον καλούν να συμμετάσχει στις έρευνές τους. Λίγο αργότερα, το 1925, του αναθέτουν μια απροσδόκητη και εξαιρετικά τιμητική αποστολή: να ανατάμει τον εγκέφαλο του νεκρού Λένιν, για να ανακαλύψει το μυστικό της μεγαλοφυΐας του.

Συνδυάζοντας πραγματικά και φανταστικά στοιχεία γύρω από το υπαρκτό πρόσωπο του Δόκτορος Φογκτ -που υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες ιατρικές μορφές του εικοστού αιώνα- ο Τίλμαν Σπένγκλερ (γεν. 1947), διαπρεπής σινολόγος και ιστορικός, πλέκει ένα τεράστιο, συναρπαστικό κοινωνικό μυθιστόρημα: το πρώτο του.