Βιβλίο
Μπονμπόν Παλάς

Ελίφ Σαφάκ
Μετάφραση: Μαρία Χαρισιάδου
Αθήνα
Εξάντας
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 506
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-256-650-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: τουρκικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Bit Palas
Κυκλοφορεί
Τιμή: 16.82€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 10-07-2007)
Περίληψη:

"...Ο κομμωτής Τζεμάλ είχε θαμπωθεί πιο πολύ απ' όλους. Κοίταξε τη Γαλάζια Μετρέσα με θαυμασμό λες κι η θρυλική παλλακίδα Τζανάγιακιν, που είχε γοητεύσει τους πάντες με την εκθαμβωτική ομορφιά μα και τη βαθιά της σοφία στο παλάτι του χαλίφη Χαρούν αλ Ρασίντ, είχε δραπετεύσει από τις "Χίλιες και μια νύχτες" και είχε ξαναγεννηθεί στην Ιστανμπούλ του 2002, και μάλιστα στο Μπονμπόν Πάλας."

Στις αρχές του 1920 ένας αυτοεξόριστος Λευκορώσος στρατηγός του τσαρικού στρατού έρχεται στην Ιστανμπούλ μαζί με τη νεαρή γυναίκα του. Μετά από μια σύντομη άτυχη παραμονή στη διάρκεια της οποίας πεθαίνει το νεογέννητο μωρό τους μεταναστεύουν στο Παρίσι. Η ιστορία του Μπονμπόν Παλάς αρχίζει σαράντα χρόνια μετά, όταν το ίδιο ανδρόγυνο επιστρέφει για να χτίσει μια αριστοκρατική λουσάτη πολυκατοικία στην καρδιά της Πόλης. Με το πέρασμα των χρόνων, βέβαια, το σπίτι χάνει την αρχική του λάμψη, οι παλιές του δόξες γίνονται πια παρελθόν. ..

Το μυθιστόρημα ξετυλίγεται την άνοιξη του 2002, με τα δέκα διαμερίσματα του Μπονμπόν Παλάς να κατοικούνται από σημερινούς κατοίκους της Ιστανμπούλ, ανθρώπους κάθε ηλικίας, νοοτροπίας, κοινωνικής τάξης και θρησκείας. Μαζί τους κατοικοεδρεύει μια μόνιμη μυρωδιά σκουπιδιών μα και λογής ζωύφια που δεν καταφέρνουν με τίποτε να εξολοθρεύσουν. Ώσπου το κρυμμένο στο ένα από τα διαμερίσματα μυστικό αποκαλύπτεται με βίαιο τρόπο και το μυστήριο λύνεται, ανοίγοντας το δρόμο προς τη λύτρωση.