Βιβλίο
Ο λαθρέμπορος

Σέρκο Φάτα
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Ευθύνη Σειράς: Άννυ Σπυράκου
Αθήνα
Αλεξάνδρεια
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 221
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-221-364-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: γερμανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Im Grenzland
Κύκλος Ξένης Πεζογραφίας
Βραβεία:

Κυκλοφορεί
Τιμή: 13.85€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 07-10-2009)
Περίληψη:

Στα σύνορα του Ιράκ με το Ιράν και την Τουρκία, σ' έναν τόπο κατεστραμμένο από τη δικτατορία και τον πόλεμο, όπου οι άνθρωποι αγωνίζονται να επιβιώσουν, ο "λαθρέμπορος" εκμεταλλεύεται την κατάσταση προς όφελός του: εισάγει από την Τουρκία είδη πολυτελείας -ουίσκι, αμερικάνικα τσιγάρα και κομπιούτερ. Ένας χάρτης με τις νάρκες της συνοριακής περιοχής, αγορασμένος από παλιό στρατιώτη, του δίνει το αποκλειστικό προνόμιο να τη διασχίζει με ασφάλεια - όχι ωστόσο χωρίς άλλους κινδύνους, αφού η γυμνή, πετρώδης έκταση, που είναι γι' αυτόν ανοιχτό βιβλίο, χρησιμοποιείται επίσης από μυστικές υπηρεσίες, αντάρτες και ληστές.

Ώσπου μια μέρα ο δεκατριάχρονος γιος του, που πηγαίνει στο κορανικό σχολείο και θεωρείται μέλος της θρησκευτικής αντιπολίτευσης, εξαφανίζεται. Το ταξίδι στην πρωτεύουσα που κάνει ο λαθρέμπορος, με την ελπίδα να μάθει κάτι γι' αυτόν, αποκαλύπτει τη διάβρωση, τον κυνισμό και τη μαφιόζικη λογική μιας κοινωνίας υποταγμένης στο ζυγό της δικτατορίας που η ίδια στηρίζει.

Ο Σέρκο Φάτα, διακεκριμένος γερμανός συγγραφέας με κουρδική καταγωγή, αποδίδει μια εν μέρει σουρεαλιστική πραγματικότητα, όπου η συνείδηση πηγαίνει χέρι-χέρι με την αμφιβολία και την καχυποψία -γιατί αυτό απλούστατα σώζει ζωές.

Ο Φάτα περιγράφει την αναμονή με την τέχνη ενός Μποντσάτι και τη λανθάνουσα απειλή με τη δύναμη ενός Κάφκα. Όσο για την αίσθηση της βραδύτητας και το μοτίβο της αιώνιας επανάληψης, είναι σαν να βγαίνουν από τις "Χίλιες και μία νύχτες".

(Lire)