Βιβλίο
Φαίδρος

Πλάτωνας
Μεταφραστής: Έφη Ταμπακάκη
Αθήνα
DeAgostini Hellas
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 271
Σχήμα: 20χ12
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-416-556-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: αρχαία ελληνικά
Αρχαίοι Έλληνες Κλασικοί 59
Σημειώσεις: Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας: 27.6.2007. Περιλαμβάνεται το πρωτότυπο κείμενο και η μετάφραση στα νέα ελληνικά. Εισαγωγή: Έφη Ταμπακάκη. Κυκλοφόρησε στα περίπτερα στην τιμή των 5,95 ευρώ.
Έχει αποσυρθεί από την κυκλοφορία
Περίληψη:

[...] Ο "Φαίδρος" είναι ένας διάλογος στον οποίο συμμετέχουν αποκλειστικά δύο πρόσωπα. Ο πρώτος ομιλητής και πρωταγωνιστής αυτού του διαλόγου είναι ο Σωκράτης. Ο δεύτερος, από τον οποίο έχει πάρει και το όνομά το, είναι ο νεαρός Φαίδρος, μαθητής του Σωκράτη, ο οποίος εμφανίζεται και στο Συμπόσιο, όπου απαγγέλλει το εγκώμιο προς τον Έρωτα. Πρόκειται για έναν ενθουσιώδη νέο, γεμάτο επιθυμία για μάθηση, ο οποίος αγαπά και θαυμάζει το Σωκράτη, αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιάζεται από κάθε πνευματικό άνδρα και κάθε πνευματική κίνηση της εποχής του, χωρίς να είναι σε θέση να κρίνει την αξία της.
Ο Φαίδρος πραγματεύεται δύο θέματα: το πρώτο αφορά τον έρωτα και μάλιστα την παιδεραστία, την οποία δεν καταδικάζει, βέβαια, καθώς αποτελούσε κατά κάποιο τρόπο θεσμό της εποχής εκείνης, την αντιμετωπίζει όμως περισσότερο ως πνευματική έλξη και την εξυψώνει πάνω από τα πλαίσια της σαρκικής απόλαυσης. Το δεύτερο θέμα του σχετίζεται με τη ρητορική και γενικότερα με την τέχνη του λόγου, για την αξία και τη λειτουργικότητα της οποίας προβληματίζεται έντονα. [...]

(από την εισαγωγή, Έφη Ταμπακάκη)