Βιβλίο
Τα ταξίδια του Γκάλιβερ

Τζόναθαν Σουίφτ
Μετάφραση: Σωτήρης Τανιμανίδης
Αθήνα
Εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος"
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 382
Σχήμα: 20χ13
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Travels into Remote Nations of the World by Captain Lemuel Gulliver
Αριστουργήματα Παγκόσμιας Λογοτεχνίας 3
Σημειώσεις: Εκτύπωση & βιβλιοδεσία: Grafica Veneta Spa, Italy. Διανεμήθηκε δωρεάν με τον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής" στις 22.7.2007.
Εξαντλημένο
Περίληψη:

Ο Ιρλανδός Τζόναθαν Σουίφτ γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1667. Υπήρξε κληρικός, σατιρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος, λιβελογράφος και ποιητής.

"Τα ταξίδια του Γκάλιβερ" (στη γλώσσα μας ο ήρωας πολιτογραφήθηκε στο παρελθόν ως Γκιούλιβερ), κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 1726. Γνώρισαν αμέσως πολύ μεγάλη επιτυχία, πουλώντας μέσα σε τρεις εβδομάδες δέκα χιλιάδες αντίτυπα, αριθμό ρεκόρ για την εποχή.

Η δράση, οι πειστικές μέσα στο παράλογό τους λεπτομέρειες, το παιχνίδι με τα φυσικά μεγέθη και τις τερατώδεις διαφορές ανάμεσα στο μικροσκοπικό και το γιγαντιαίο, τα άλογα που μιλάνε, έκαναν το μυθιστόρημα αυτό αγαπημένο ανάγνωσμα για παιδιά και εφήβους, με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί σε άπειρες διασκευές σήμερα.

Ωστόσο, η αυθεντική έκδοση του βιβλίου -που κρατάει στα χέρια του ο αναγνώστης- προσφέρει πολύ περισσότερα από απλή διασκέδαση. Πρόκειται για μια καυστική σάτιρα της ανθρώπινης μωρίας και αλαζονίας, γραμμένη με δηλητηριώδες χιούμορ και ανατρεπτική διάθεση, με στόχο την κατεστημένη ηθική τάξη.