Βιβλίο
Ο άρχοντας των μυγών

Γουίλιαμ Γκόλντιγκ
Μετάφραση: Ρένα Χατχούτ
Αθήνα
Άλτερ Εγκο Μ.Μ.Ε. Α.Ε.
2007
σ. 239
Σχήμα: 21χ13
Δέσιμο: Πανόδετο
ISBN: 978-88-6239-011-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Lord of the Flies
Το Βήμα Βιβλιοθήκη· Ανάγνωση 17
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Γράμματα", 1981· "Καστανιώτης", 1993. Copyright έκδοσης: Metropoli Spa (Gruppo Editoriale L' Espresso). Εκτύπωση & βιβλιοδεσία: Grafica Veneta Spa, Italy. Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας: 7.9.2007.
Εξαντλημένο
Τιμή: 5.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 19-09-2011)
Περίληψη:

Ο "Άρχοντας των μυγών" έφερε στο λογοτεχνικό προσκήνιο τον ως τότε άγνωστο Γουίλιαμ Γκόλντινγκ. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στην Αγγλία το 1954 με την ένθερμη υποστήριξη του ποιητή Τ.Σ. Έλιοτ. Ωστόσο η μεγάλη επιτυχία ήρθε με την αμερικανική έκδοση του 1959, όταν το αλληγορικό μυθιστόρημα του Γκόλντινγκ έγινε για την αμερικανική νεολαία αντικείμενο λατρείας και, μολονότι επρόκειτο για έργο υψηλής λογοτεχνίας, οι θεαματικές πωλήσεις του το κατέταξαν στα μπεστ σέλερ.
Ο "Άρχοντας των μυγών" είναι ένα ειρωνικό σχόλιο στην ειδυλλιακή ατμόσφαιρα του "Κοραλλένιου νησιού" του σκωτσέζου μυθιστοριογράφου Ρ. Μ. Μπαλαντάιν (1825-1894).

Στην ιστορία αφηγείται ο Γκόλντινγκ, ένα αεροπλάνο, το οποίο μεταφέρει μακριά από τη Βρετανία λόγω πυρηνικού πολέμου μια μεγάλη ομάδα παιδιών, πέφτει σε κάποιο ακατοίκητο νησί. Όλοι οι ενήλικοι σκοτώνονται και τα παιδιά καλούνται να οργανώσουν την επιβίωσή τους. Τη διοίκηση της ομάδας αναλαμβάνουν τα μεγαλύτερα παιδιά που προσπαθούν να εφαρμόσουν όσα θυμούνται από τους κανόνες της πολιτισμένης κοινωνίας. Σιγά σιγά όμως η οργάνωση αρχίζει να χαλαρώνει. Ο προαιώνιος φόβος του Σατανά (του Άρχοντα των μυγών) πυροδοτεί το ένστικτο της επιθετικότητας. Η αρχικά δημοκρατική, ορθολογική και ηθική κοινωνία των παιδιών μετατρέπεται σε ένα άναρχο και άγριο ανθρώπινο συνονθύλευμα όπου οι αδύναμοι καταπιέζονται από τους δυνατούς, οι "άγιοι" θυσιάζονται και οι "κακοί" κυνηγούν μέχρι θανάτου τους εναπομείναντες "καλούς".

Κατά τον Γκόλντινγκ, ο πολιτισμός αμβλύνει τα άγρια ένστικτα των ανθρώπων αλλά δεν τα απαλείφει.

(εφημερίδα "La Repubblica", Ιταλία)

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ιωάννα ΓιολδάσηΈνας αλλιώτικος Άρχονταςhttp://literature.gr22/2/2015
Ρωμανός Σκλαβενίτης - ΠιστοφίδηςΤο πτώμα των νόμων"Bookstand"9/10/2012
Μιχάλης ΜοδινόςΗ οικολογία στη λογοτεχνία"The Books' Journal"11Σεπτέμβριος 2011