Βιβλίο
Κύρου Παιδεία
Το πρώτο ιστορικό μυθιστόρημα

Ξενοφώντος
Μεταφραστής: Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος
Υπεύθυνος Σειράς: Δ. Λυπουρλής
Υπεύθυνος Σειράς: Θ. Μαυρόπουλος
Υπεύθυνος Σειράς: Κ. Ζήτρος
Αθήνα
Ελληνικά Γράμματα
2007
σ. 228
Σχήμα: 18χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-19-0124-4
ISBN Σετ 960-19-0121-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: αρχαία ελληνικά
Το Βήμα· Αρχαίοι Συγγραφείς
Α/Α Τόμου: 3
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Ζήτρος", 2007. Πρόλογος: Κωνσταντίνος Ζήτρος. Εισαγωγή, σχόλια, αναλύσεις: Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος. Περιέχεται το πρωτότυπο κείμενο και η μετάφραση στα νέα ελληνικά. Εκτύπωση: Grafica Veneta Spa, Italy. Εκτός εμπορίου: διανεμήθηκε μαζί με "Το Βήμα" στις 27.9.2007.
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Το έργο αυτό του αθηναίου πολύγραφου συγγραφέα Ξενοφώντος είναι πρόδρομος των μεταγενέστερων μυθιστορηματικών βιογραφιών.

Δεν περιορίζεται στην παιδεία, δηλαδή στην εκπαίδευση που είχε στην νεότητά του ο Κύρος, ο ιδρυτής του περσικού κράτους της αρχαιότητας, αλλά επεκτείνεται και στην πολιτικοστρατιωτική δραστηριότητα του ιστορικού αυτού προσώπου.

Είναι ένα ηθικοφιλοσοφικό μυθιστόρημα και μέσα από τη μυθιστορηματική μορφή του ο συγγραφέας επιχειρεί να μας δώσει το πορτρέτο του "αρχικού ανδρός", δηλαδή ενός άξιου ηγεμόνα.

Ο Ξενοφών στο έργο αυτό δεν είναι προσηλωμένος στην ιστορική ακρίβεια. Ο "πατέρας της Ιστορίας" Ηρόδοτος στο πρώτο του βιβλίο μας δίνει τα απίθανα καθέκαστα της νεότητας του Κύρου και καταγράφει τον θάνατό του στο πεδίο της μάχης.

Ο Ξενοφών επινοεί ένα ειρηνικό τέλος για τον μεγάλο ηγέτη: ο Κύρος εδώ τελειώνει ειρηνικά τη ζωή του δίνοντας ψύχραιμος συμβουλές στα παιδιά του και, επιπλέον, μιλάει για την αθανασία της ψυχής εγκατασπείροντας στις υποθήκες του σωκρατικές αντιλήψεις.