Βιβλίο
Προτάσεις για την καταστροφή της Αθήνας
Ένας οδηγός

Ανθολόγος: Ξένια Καλπακτσόγλου
Ανθολόγος: Poka-Yio
Ανθολόγος: Αυγουστίνος Ζενάκος
Επιμελητής: Αυγουστίνος Ζενάκος
Μεταφραστής: Ελεάννα Πανάγου
Αθήνα
Futura
Αριθμός Έκδοσης: 1
2006
σ. 53
Σχήμα: 17χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6654-31-2
Σημειώσεις: Συνοδευτική έκδοση για την 1η Μπιενάλε της Αθήνας 2007 "Καταστρέψτε την Αθήνα". Copyright: Athens Biennial, Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. Κύριος χορηγός: Deutsche Bank.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.65€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 17-10-2007)
Περίληψη:

Ως αρχικό βήμα στη επιμέλεια της Μπιενάλε της Αθήνας 2007 "Καταστρέψτε την Αθήνα", αυτή η οικειοποίηση αποσπασμάτων έχει την πρόθεση να αποτελέσει μια ανοιχτή αφήγηση. Ταυτόχρονα, είναι μια εννοιακή εργαλειοθήκη· ένας κρυφός θησαυρός· ή ένα βιβλίο με ξόρκια. Πρέπει να διαβαστεί ως μια ακολουθία προτάσεων που υπονοούν σε κάθε καμπή τους διαφορετικές -ακόμη και αντιφατικές- δυνατότητες και ασπάζονται -ακόμη και απρόθυμα- τις δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσει κανείς όταν αποπειράται να υποστηρίξει ή να προωθήσει εναλλακτικές κατευθύνσεις.

Αυτός ο λοξός ρυθμός από ιδέες και ατμόσφαιρες, ο οποίος συντίθεται γύρω από τον μεταφορικό, ανιστορικό, άχρονο τόπο της Αθήνας, είναι ένας οδηγός για το πουθενά: αν, εντέλει, υπάρχει κάποιο ίχνος συνοχής στην ανοιχτή αυτή αφήγηση, είναι αποκλειστικά η συνοχή που βρίσκει η ψυχή τη στιγμή της αντίδρασης, εκεί όπου η βεβαιότητα υπάρχει μόνον ως αδιαφορία τόσο για τις συνθήκες που την εξέθρεψαν όσο και για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει. Η αφήγηση αυτή, ανενδοίαστα διαμορφωμένη από καταγεγραμμένα παρελθόντα και προτεινόμενα μέλλοντα, αντανακλά στη σύλληψή της ένα νεφελώδες παρόν.

ΧΥΖ
Αθήνα, Σεπτέμβριος 2006