Βιβλίο
Η Ελλάδα στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: "Όχι"
Διπλωματία, προπαγάνδα, πόλεμος

Συλλογικό έργο
Γιώργος Μαργαρίτης
Προκόπης Παπαστράτης
Θανάσης Δ. Σφήκας
Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος
Κωνσταντίνος Σβολόπουλος
Φοίβος Οικονομίδης
Κασπάρ Ντράϊντοπελ
Χάγκεν Φλάισερ
Θεόδωρος Σαμπατάκης
Απόστολος Διαμαντής
Γιώργος Σταθάκης
Αρτέμης Ψαρομηλίγκος
Άρτιομ Α. Ουλούνιαν
Χάιντς Ρίχτερ
Δημήτριος Γεδεών
Νίκος Βαρδιάμπασης
Μάνος Λουκάκης
Θεόδωρος Σαμπατακάκης
Στέργιος Φασουλάκης
Milan Ristovic
Βασίλης Καρδάσης
Ζαχαρίας Ν. Τσιρπανλής
Αθήνα
Ελευθεροτυπία
2007
σ. 194
Σχήμα: 23χ18
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ιστορικά
Σημειώσεις: Διανεμήθηκε μαζί με την "Ελευθεροτυπία" στις 26.10.2007.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Γιορτάζουμε την 28η χωρίς να συνειδητοποιούμε όλοι και πλήρως τη σημασία της ημέρας, υποβιβάζοντάς την κάποτε σε μια τυπική εκδήλωση, σε μια παρέλαση, σ' έναν πανηγυρικό. Το "Όχι", ο ελληνοϊταλικός πόλεμος ή το αλβανικό έπος, όπως και αν το ονομάσουμε, αποτελεί ιστορικό ορόσημο που υπερβαίνει (συμβαίνει αυτό κάποτε στην Ιστορία, αλλά όχι πάντα) τα στενά ελληνικά σύνορα.

Καθώς εμπλέκεται και αποτελεί συστατικό στοιχείο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου μπορεί να αποτιμηθεί στην ολότητά του, μόνον εξεταζόμενο ως τμήμα αυτής της παγκόσμιας σύρραξης. Και σ' αυτό το πλαίσιο καταλαμβάνει εξέχουσα θέση. Αρκεί μόνον κάποιος να υπενθυμίσει ότι το φθινόπωρο του '40 μόνο δύο χώρες βρίσκονται σε αναμέτρηση με τις δυνάμεις του Άξονα. Η Μεγάλη Βρετανία και η Ελλάδα. Η Κεντρική Ευρώπη είχε υποκύψει, Γαλλία και Ολλανδία είχαν συνθηκολογήσει. Η Σοβιετική Ένωση προετοιμαζόταν για τη ναζιστική επίθεση, παρά το σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, και οι Ηνωμένες Πολιτείες κοίταζαν από μακριά. [...]

Ως συμβολή στην κατανόηση της μεγάλης αυτής μέρας παραδίδουμε στους αναγνώστες τον τόμο αυτόν. Επιλεγμένα κείμενα από το "Ε-Ιστορικά", το οποίο η "Ελευθεροτυπία" εξέδιδε μεταξύ 1999-2005, αποτελούν τη δική μας συμβολή στον εορτασμό της επετείου.