Βιβλίο
Μαθήματα διπλωματίας
Ο ρεαλισμός για μια υπερδύναμη που κανείς δεν την αγαπάει

Τζον Μπρέιντι Κίσλινγκ
Μετάφραση: Αριάδνη Αλαβάνου
Αθήνα
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 548
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-14-1636-6
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Diplomacy Lessons
Πολιτική
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.39€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 01-11-2007)
Περίληψη:

Το βιβλίο "Μαθήματα διπλωματίας" είναι μια καθηλωτική αφήγηση της αμερικανικής διπλωματίας του τέλους του 20ού και των αρχών του 21ου αιώνα.

Τον Φεβρουάριο του 2003, ο Τζον Μπρέιντι Κίσλινγκ παραιτήθηκε από τη θέση του πολιτικού συμβούλου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικείμενη εισβολή της κυβέρνησης Μπους στο Ιράκ. Συνεργαζόμενος στενά για εφτά χρόνια με Έλληνες πολιτικούς, διπλωμάτες και δημοσιογράφους σε θέματα σχετικά με την πρώην Γιουγκοσλαβία, την ελληνο-τουρκική συμφιλίωση και την "Ε.Ο. 17 Νοέμβρη", απέκτησε μια πιο βαθιά γνώση της ανθρώπινης φύσης και των ορίων της αμερικανικής πολιτικής. Οι Έλληνες ήταν βέβαιοι εξαρχής πως η εισβολή στο Ιράκ θα αποδεικνυόταν καταστροφική -και είχαν δίκιο.

Το έργο "Μαθήματα διπλωματίας" διαπνέεται από την πεποίθηση του Κίσλινγκ ότι καταστροφές όπως του Ιράκ είναι προβλέψιμες και μπορούν να αποτραπούν. Η δύναμη της Αμερικής να διαμορφώνει τον κόσμο σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα περιορίζεται από εκατοντάδες ξένους εθνικισμούς και από την ανθρώπινη φύση. Οι πολιτικές αποφάσεις των ξένων εταίρων της Αμερικής λαμβάνονται με βάση το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι κάθε χώρας, όπως ακριβώς συμβαίνει και μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ. Ο Κίσλινγκ καλεί να εφαρμοστεί μια ρεαλιστική εξωτερική πολιτική που να αναγνωρίζει τα όρια της δύναμης των ΗΠΑ και να λαμβάνει υπόψη της τι είναι δυνατό και εφικτό σε έναν κόσμο που οι Αμερικανοί τον μοιράζονται με περισσότερους από έξι δισεκατομμύρια άλλους ανθρώπους.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γιάννης Ν. ΜπασκόζοςΔιπλωμάτες για την Ελλάδα"Το Βήμα"/ "Βιβλία"14/11/2010
Γιώργος Λ. ΕυαγγελόπουλοςΑναζητώντας τη χαμένη αξιοπιστία"Ελεύθερος Τύπος"4827/1/2008