Βιβλίο
Ποίηση εν κινήσει
Το εργαστήριο γραφικών τεχνών της ΑΣΚΤ αξιοποιεί εικαστικά στίχους του Νίκου Εγγονόπουλου στα ΜΜΜ της Αθήνας
Poems in Motion: The Athens School of Fine Arts Graphic Design Studio: Designs Based on Poems by Nikos Engonopoulos on Athens Public Transport

Νίκος Εγγονόπουλος
Επιμέλεια: Κατερίνα Λογοθέτη
Καλλιτέχνης: Αλεξάνδρα Αμπάτη
Καλλιτέχνης: Ινώ Βαρβαρίτη
Καλλιτέχνης: Πηνελόπη Βλασσοπούλου
Καλλιτέχνης: Ανδρομάχη Γιαννοπούλου
Καλλιτέχνης: Όλια Γιούσεφ
Καλλιτέχνης: Κώστας Εμμανουηλίδης
Καλλιτέχνης: Ιφιγένεια Ηλιάδου
Καλλιτέχνης: Γιάννης Ηλιάκης
Καλλιτέχνης: Μαρίνα Καρατσιόλη
Καλλιτέχνης: Εύα Μαραθάκη
Καλλιτέχνης: Χαρά Μαραντίδου
Καλλιτέχνης: Βάσια Μπλούκου
Καλλιτέχνης: Γιάννης Παπαδόπουλος
Καλλιτέχνης: Δημήτρης Παππάς
Καλλιτέχνης: Μαρίνα Προβατίδου
Καλλιτέχνης: Ελένη Ρουσσοπούλου
Καλλιτέχνης: Μαρίνα Σωτηρίου
Καλλιτέχνης: Ελευθερία Σωτηροπούλου
Καλλιτέχνης: Λεόντιος Τουμπουρής
Καλλιτέχνης: Βούλα Φερεντίνου
Καλλιτέχνης: Κατερίνα Χαδουλού
Μετάφραση: Ντέιβιντ Κόνολι
Φωτογράφος: Κορνήλιος Σαραντίογλου
Αθήνα
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 108
Σχήμα: 20χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-86977-6-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Σημειώσεις: Προλογικά σημειώματα: Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης, πρύτανης της ΑΣΚΤ, Κατρίν Βελισσάρη, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Έτους Εγγονόπουλου, Λεώνη Βιδάλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΣΚΤ.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.23€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 29-01-2008)
Περίληψη:

Η αρχική ιδέα ήταν απλή. Να δώσουμε σε νέους με ιδέες και ταλέντο την ευκαιρία να φιλοτεχνήσουν αφίσες στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Νίκο Εγγονόπουλο, που οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίο (Ε.ΚΕ.ΒΙ.), με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Αφίσες που θα κυκλοφορήσουν σε εκατοντάδες αντίτυπα και θα στόλιζαν τους σταθμούς και τα βαγόνια του Μετρό, του Τραμ και τις στάσεις των λεωφορείων. Όταν οι μακέτες έφτασαν στο Ε.ΚΕ.ΒΙ., υπήρξαν μόνο αντιδράσεις θαυμασμού. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Ποιους να ευχαριστήσουμε; Εσάς βέβαια, τους ταλαντούχους φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, που μας χαρίσατε ένα "καινούργιο βλέμμα" για τον μεγάλο ποιητή και ζωγράφο Νίκο Εγγονόπουλο, αλλά και την καθηγήτριά σας κυρία Λεώνη Βιδάλη -γιατί, όπως λέει η παροιμία, "Μ' όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις". Συγχαρητήρια σε όλους!

Κατρίν Βελισσάρη, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου

[...] Τη φετινή χρονιά το Ε.ΚΕ.ΒΙ. αποφάσισε κάτι διαφορετικό. Πρότεινε στο Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών-Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου να σχεδιάσουν οι φοιτητές του τις αφίσες για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, αφιερωμένη στον Νίκο Εγγονόπουλο. Με τον τρόπο αυτό, θα δινόταν για πρώτη φορά η ευκαιρία να αξιοποιηθεί όχι μόνο τυπογραφικά αλλά και εικαστικά το τιμώμενο ποιητικό υλικό.

[...] Η ιδέα, όπως είναι φυσικό, κέντρισε το ενδιαφέρον των φοιτητών. Άλλωστε, για κάθε καλλιτέχνη ο δημόσιος χώρος είναι πρόκληση. Η γενιά αυτή όμως δεν ήταν καθόλου εξοικειωμένη με την ποίηση του Εγγονόπουλου. Γι' αυτό κρίθηκε αναγκαίο ένα σεμινάριο από τον καθηγητή και ποιητή Νάσο Βαγενά. Στην αρχή τα πράγματα δεν πήγαιναν καθόλου καλά. Γιατί κάθε τι χρειάζεται τον δικό του χρόνο. Οι φοιτητές άρχισαν το διάλογο με την ποίηση σχεδόν μουδιασμένα. Σιγά σιγά όμως οι στίχοι του Εγγονόπουλου έκαναν το θαύμα τους. Ένας ένας ανακάλυπτε τον ποιητή και γοητευόταν από το λόγο του. Στο τέλος, μάλιστα, τους ακούγαμε να συνομιλούν "εγγονοπουλικά"! [...]

Λεώνη Βιδάλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΣΚΤ