Βιβλίο
Η διαθεματικότητα στα φιλολογικά μαθήματα και τα σχέδια εργασίας / Project
Από τη θεωρία στη διδακτική πράξη

Επιμέλεια: Χριστίνα Αργυροπούλου
Συλλογικό έργο
Χριστίνα Αργυροπούλου
Αναστασία Κυρκίνη - Κούτουλα
Γιώργος Πολύζος
Ευαγγελία Βαρέση
Μαίρη Γατσίου
Αγάθη Γεωργιάδου
Κώστας Γκότσης
Μιχάλης Κατσιμπάρδης
Μάρθα Κίσκιρα - Soderquist
Μαρία Νικηφοράκη
Αναστασία Πατούνα
Αθήνα
Μεταίχμιο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 296
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-455-282-5
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 17.32€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 20-11-2007)
Περίληψη:

Το βιβλίο στοχεύει να αποδείξει ότι η μέθοδος σχεδίων εργασίας/project και η ποικιλία διδακτικών πρακτικών είναι δυνατό να εφαρμοστούν στη διδακτική πράξη γιατί είναι ευέλικτες πρακτικές μάθησης και μπορούν να προσαρμοστούν στα δεδομένα της εκάστοτε σχολικής πραγματικότητας. Επίσης, η μέθοδος σχεδίων εργασίας ενδείκνυται για ατομικές και ομαδο-συνεργατικές μαθητικές δραστηριότητες όπου οι μαθητές κοινωνικοποιούνται και συγχρόνως παράγουν προφορικό και γραπτό λόγο.

Ένα πόνημα που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν κυρίως φιλολογικά μαθήματα -μπορεί να αξιοποιηθεί και από άλλες ειδικότητες- και εστιάζει στην εκπόνηση σχεδίων εργασίας με τη μορφή διδακτικών προτάσεων. Έτσι επιχειρείται να καταδειχθούν διάφοροι τρόποι με τους οποίους τα φιλολογικά μαθήματα "συνομιλούν" με τα άλλα μαθήματα (μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, θρησκευτικά, αισθητική αγωγή κ.ά.) σε μια προσπάθεια υπέρβασης των στεγανών των φιλολογικών μαθημάτων, αλλά και με την καθημερινή ζωή.

Συνεπώς ο κύριος στόχος του βιβλίου είναι να δώσει ερεθίσματα στους εκπαιδευτικούς, φιλολόγους και μη, για την καλύτερη διδακτική αξιοποίηση των βιωμάτων των μαθητών από τη ζωή και το σχολείο και για την αποτελεσματικότερη άσκηση των μαθητών στο πώς να μαθαίνουν και πώς μπορούν να κατανοήσουν την ενότητα του κόσμου που τους περιβάλλει.