Βιβλίο
Μάο
Η άγνωστη ιστορία

Γιούνγκ Τσανγκ
Τζον Χάλλιντεϋ
Μετάφραση: Καλλιόπη Καρούση
Αθήνα
Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 924
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-05-1340-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Mao: The Unknown Story
Μυθιστορηματικές Βιογραφίες
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 37.71€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 15-04-2013)
Περίληψη:

"Ο Μάο Τσε-τουνγκ, ο άνθρωπος που για δεκαετίες ολόκληρες άσκησε απόλυτη εξουσία στο ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι υπεύθυνος για το θάνατο, και μάλιστα σε περίοδο ειρήνης, 70 εκατομμυρίων ανθρώπων, υπεύθυνος δηλαδή για περισσότερους θανάτους από οποιονδήποτε άλλον ηγέτη του 20ου αιώνα".

Η άποψη της Γιούνγκ Τσανγκ και του Τζον Χάλλιντεϋ διαφαίνεται ήδη από την εναρκτήρια πρόταση αυτού του βιβλίου. Δεν πρόκειται δηλαδή για κάποια νέα προσωπογραφία, λίγο ως πολύ αγιογραφική, του Μεγάλου Τιμονιέρη, του οποίου η θεωρητική συνεισφορά -όπως συνοψίζεται στο Κόκκινο Βιβλιαράκι- και η επαναστατική δράση "στην υπηρεσία των μαζών" ενθουσίασαν στο πρόσφατο παρελθόν πολλούς διανοούμενους στη Δύση.

Ο Μάο Τσε-τουνγκ δεν υποκινήθηκε ούτε από ιδεαλισμό ούτε από ιδεολογία. Προσχώρησε στον μαρξισμό-λενινισμό πρώτα απ' όλα γιατί η θεωρία αυτή του επέτρεπε να οικειοποιηθεί το τρομερό όργανο εξουσίας που είχε σχεδιάσει ο Λένιν: το ένα και μοναδικό κόμμα. Κυρίαρχος στο κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα στα τέλη της δεκαετίας του '30, κι αργότερα, το 1949, σε όλα τα κέντρα αποφάσεων της χώρας του, μετά από έναν φονικό εμφύλιο πόλεμο και με την αποφασιστική στήριξη της Σοβιετικής Ένωσης, ο Μάο εξελίχθηκε σε "υπέρτατο ολοκληρωτικό δεσπότη". Σχεδόν αόρατος, όπως παλαιότερα οι αυτοκράτορες, επέβαλε στον λαό του μια μόνιμη κατάσταση κινητοποίησης οιονεί στρατιωτικής και έναν άχαρο τρόπο διαβίωσης, διακοπτόμενο σποραδικά από εκρήξεις βίας και καταστροφικές καμπάνιες τρόμου.

Η τρομοκρατία ήταν γι' αυτόν ένας τρόπος να εκπληρώσει τον κρυφό στόχο του: να κάνει την Κίνα στρατιωτική υπερδύναμη και να γίνει ο ίδιος κυρίαρχος του κόσμου. Η επιδίωξη του ονείρου του προκάλεσε το θάνατο τριάντα οκτώ εκατομμυρίων συμπατριωτών του στη διάρκεια του μεγαλύτερου λιμού που έχει καταγράψει η Ιστορία. Η ανάδειξη αυτής της ουσιαστικής και παραγνωρισμένης πτυχής της ζωής του είναι η κεντρική αποκάλυψη αυτού του βιβλίου, όπως και αρκετές άλλες που συνδέονται με τη Μεγάλη Πορεία, με τις σχέσεις του με τον Στάλιν, με την επιπόλαιη και συνάμα αυταρχική συμπεριφορά του προς τις διαδοχικές συζύγους του, τα παιδιά και τις ερωμένες του.

Καρπός δεκαετούς έρευνας, κατά κύριο λόγο σε αρχεία απόρρητα μέχρι πρότινος, και πλούσιο σε ανέκδοτες μαρτυρίες το βιβλίο διαβάζεται ταυτόχρονα σαν αφήγημα φρίκης και σαν εγχειρίδιο πολιτικής φιλοσοφίας. Το πεπρωμένο του Μάο εικονογραφεί με τον καλύτερο τρόπο τον ωμό αφορισμό του Λιν Μπιάο, του ανθρώπου που υπήρξε για καιρό συνένοχός του προτού μεταβληθεί σε θύμα του: "Πολιτική εξουσία είναι η εξουσία τού να καταπιέζεις τους άλλους".

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Δημήτρης Β. ΤριανταφυλλίδηςΗ λογοτεχνία της Κίνας στην ΕλλάδαΠεριοδικό "Διαβάζω"506Απρίλιος 2010
Θανάσης ΓιαλκέτσηςΜΑΟ: Ένας αντάρτης ...αυτοκράτορας"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"531165/12/2008
Γιώργος ΣιακαντάρηςΗ μεγάλη κομμουνιστική αφήγηση"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"531185/12/2008
Francesco SisciΌταν η Ιστορία γίνεται μυθιστόρημα"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"531205/12/2008
Federico RampiniΑπό την αποθέωση στη δαιμονοποίηση"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"531225/12/2008
Γιώργος ΒιδάληςΟι Κινέζοι κατακτούν και τον στίβο της παγκόσμιας λογοτεχνίας"Ελευθεροτυπία"3219/8/2008
Φίλιππος ΠανταζήςΜάο, ο υπέρτατος ολοκληρωτικός δεσπότης"Αδέσμευτος του Ρίζου"17/2/2008
Πέτρος ΤατσόπουλοςΗ πειθώ του τρόμου"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"54/1/2008