Βιβλίο
Η κόκκινη πριγκίπισσα
Μια επαναστατική ζωή

Sofka Zinovieff
Μετάφραση: Έφη Μπάσδρα
Αθήνα
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 444
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-14-1693-9
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Red Princess: A Revolutionary Life
Ξένη Λογοτεχνία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.39€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 18-12-2007)
Περίληψη:

Ένα παλιό ημερολόγιο γραμμένο την εποχή που η Σόφκα Ντολγκορούκι, μια νέα και όμορφη γυναίκα, βρίσκεται παγιδευμένη στο υπό γερμανική κατοχή Παρίσι. Ένα ημερολόγιο που δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι παθιασμένες επιστολές στο μεγάλο έρωτα της ζωής της.

Η ηλικιωμένη πια Ντολγκορούκι "η Κόκκινη Πριγκίπισσα" παραδίδει αυτό το ημερολόγιο στην εγγονή της Σόφκα. Εκείνη όμως θα το διαβάσει μετά το θάνατό της. Γοητευμένη, αποφασίζει να ψάξει πιο βαθιά. Ακολουθώντας βήμα βήμα τα αποτυπώματα μιας πολυτάραχης ζωής που καταγράφει σαν σεισμογράφος τους ιστορικούς κραδασμούς του 20ού αιώνα, πηγαίνει στην Αγία Πετρούπολη, την πόλη όπου γεννήθηκε η γιαγιά της, και έπειτα στην Κριμαία όπου και είχε καταφύγει μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Η "Κόκκινη Πριγκίπισσα" είναι ένα κράμα από τραγωδίες, παθιασμένους έρωτες και δίψα για ζωή σε μια Ρωσία που χάνεται... Η Ζηνόβιεφ ζωγραφίζει έναν ολοζώντανο καμβά - την εκκεντρική ζωή, την απώλεια, την εξορία, το κουράγιο, τον έρωτα. Ένα οικογενειακό έπος που περνάει από την τσαρική Ρωσία και την αυτοκρατορική Βρετανία στα χρόνια του κομουνισμού και τη γαλλική Αντίσταση. Ένας αγώνας για ζωή ανθρώπων που βρέθηκαν να παλεύουν με τις καταιγίδες του 20ού αιώνα.

Μια καθηλωτική ιστορία. Σε αυτό το συναρπαστικό εσωτερικό ταξίδι ανακάλυψης, η Ζηνόβιεφ αφηγείται τόσο ζωντανά τη δραματική ζωή, τους έρωτες και τους διαφορετικούς κόσμους όπου έζησε η γιαγιά της, που είναι αδύνατο να μη γοητευτεί ο αναγνώστης από τον ατίθασο, σύνθετο χαρακτήρα της Κόκκινης Πριγκίπισσας και τον τολμηρό της ρόλο σε σημαντικές ιστορικές στιγμές.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Σταυρούλα ΠαπασπύρουΔύο γυναίκες, μια εποχή"Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"/ Ένθετο "7: Τέχνες και Ζωή"3262417/2/2008
Γιόλα Αργυροπούλου-ΠαπαδοπούλουΗ κόκκινη πριγκίπισσαΠεριοδικό "Τηλέραμα"2/2/2008
Μικέλα ΧαρτουλάρηΈρωτας και Επανάσταση"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"819/1/2008