Βιβλίο
Η Αθήνα με τα μάτια των ζωγράφων - περιηγητών
16ος - 19ος αιώνας

Φανή - Μαρία Τσιγκάκου
Μεταφραστής: Αλεξάνδρα Ντούμα
Φωτογράφος: Κώστας Μανόλης
Φωτογράφος: Βασίλης Γεωργίου
Αθήνα
Εκδόσεις Τέχνης "Οίστρος"
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 205
Σχήμα: 25χ24
Δέσιμο: Πανόδετο
ISBN: 978-960-87492-3-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Athens Through the Eyes of Artists - Travellers: 16th - 19th Centuries
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 45.87€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 18-12-2007)
Περίληψη:

[...] Σ' αυτή την απωλεσθείσα Αθήνα, όπως την είδαν, τη βίωσαν και την μετέγραψαν ζωγραφικά ξένοι περιηγητές από τον 16ο ως και τον 19ο αιώνα -μέχρι δηλαδή εκεί που εισβάλλει ακριβοδίκαιο το βλέμμα του φωτογραφικού φακού- μας ταξιδεύει το καλαίσθητο βιβλίο της Φανής - Μαρίας Τσιγκάκου.

Ένα νοερό γοητευτικό ταξίδι στον αθηναϊκό τόπο και χρόνο από την αρχή έως το τέλος έγχρωμο, ένα καλειδοσκόπιο πολυτίμων στην ευλαλία τους εικόνων, ανάμεσα σε αλήθεια και αληθοφάνεια, πραγματικό και ιδεατό. Και μάλιστα σε σχέση ζυγιασμένης παραπληρωματικότητας με τον συνοδευτικό λόγο, που τον χαρακτηρίζει υψηλή απόσταξη -ίδιον βαθιάς γνώσης-, αλλά και ενάργεια, βατότητα και νεύρο, επιτεινόμενα με ζωντανά παραθέματα από μαρτυρίες της εποχής.
Συνυπολογίζοντας και την τεκμηριωτική ακρίβεια, την πληθώρα των συγκεντρωμένων πληροφοριών στις ένδεκα ευσύνοπτες θεματικές ενότητες, φιλοδοξεί το παρόν βιβλίο να περάσει από τα χέρια του υποψιασμένου αναγνώστη στο πλατύτερο κοινό -κυρίως δε σε αυτό. Να του δοθεί σαν μια περιηγητική πινακοθήκη της Αθήνας, των μνημείων και του τοπίου, των ανθρώπων της, ενεργοποιώντας την ιστορική του μνήμη, κεντρίζοντας τη φαντασία του, πότε κριτικά μέσα από οπτικές συγκρίσεις και πότε μυθοπλαστικά, σχεδόν παραμυθένια. Αυτό ήταν το στοίχημα. Το στοίχημα απομένει να κερδηθεί.

(Χρήστος Μπουλώτης, Αρχαιολόγος στην Ακαδημία Αθηνών)

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΗ Αθήνα των περιηγητών"Εστία"122/2/2008
Ελένη ΜπίστικαΣημειωματάριο"Η Καθημερινή"44/1/2008