Βιβλίο
"Μακεδονία" το τελευταίο χειρόγραφο

Νίκος Βουργουτζής
Θεσσαλονίκη
Κυριακίδη Αφοί
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 432
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-343-987-5
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 29.76€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 22-06-2011)
Περίληψη:

Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στη Μακεδονία και στη "Μακεδονία" - στην εκτεταμένη περιοχή της Ελλάδας και το κραταιό εκδοτικό συγκρότημα που πρόβαλε τα συγκλονιστικά γεγονότα του 20ού αιώνα. Από εδώ ξεκίνησε την πολιτιστική του εκστρατεία ο μέγας δορυκτήτορας, μεταφέροντας το ελληνικό φως σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο. Νωρίτερα, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι την εποχή των επιγόνων, στο μυχό του Θερμαϊκού και στην ευρύτερη περιοχή, σ’ έναν πραγματικό παράδεισο, ζούσαν οι Μακεδόνες, που βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με τη νότια Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και την Ιωνία, αναπτύσσοντας χρηστά ήθη, διακινώντας εθνικές ιδέες και ανταλλάσσοντας εμπορεύματα. Αυτή την ελληνικότητα δεν έπαυσε να υπογραμμίζει από την ημέρα της ίδρυσής της η εφημερίδα "Μακεδονία". Η οικογένεια Βελλίδη διέγραψε τη φωτεινή τροχιά της, έχοντας να επιδείξει μια πλούσια δραστηριότητα, για την προάσπιση των συμφερόντων της Θεσσαλονίκης, την πρόοδο της Βόρειας Ελλάδας και την ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας.

Ο Κώστας, ο Γιώργος, ο Γιάννης, η Άννα και η Κατερίνα Βελλίδη, πρωταγωνιστούν σε μια ιστορία εκατό περίπου χρόνων, που συνδέεται άμεσα με συμβάντα υψίστης σημασίας. Επιπλέον, στη διάρκεια της μεγάλης ακτινοβολίας της, η "Μακεδονία" φώτισε γεγονότα του μακρινού παρελθόντος και ανέσυρε πτυχές που έκρυβαν πολύτιμα ιστορικά στοιχεία. Λεπτομέρειες από την προϊστορία, η σημασία της παραμονής των Εβραίων, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση της Εθνικής Αμύνης, το έπος του ’40, η γερμανική κατοχή, η εξόντωση του Ελληνισμού από την Τουρκία, η συμπεριφορά των συμμάχων, οι αντιθέσεις της Αριστεράς, οι δολοφονίες του Τζώρτζ Πόλκ και του Γρηγόρη Λαμπράκη, αποτελούν μερικά από τα κεφάλαια του βιβλίου.

Ο αναγνώστης θα διαπιστώσει ακόμη, ότι η "Μακεδονία", επί δεκαετίες, αποτέλεσε αυστηρό σχολείο, στο οποίο εκπαιδεύτηκαν πολλά από τα σημερινά αστέρια της δημοσιογραφίας, που φιλοτέχνησαν έναν εντυπωσιακό πίνακα, με ζωηρά χρώματα και μερικές φωτοσκιάσεις.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ευάγγελος Ι. Λαζαρίδης"Μακεδονία" το τελευταίο χειρόγραφο"Εξπρές"371/6/2008
Βίκτωρ ΝέταςΜαρτυρίες για Μακεδονία και Θεσσαλονίκη"Ελευθεροτυπία"815/4/2008