Βιβλίο
Κοχύλια από τις ελληνικές θάλασσες

Συλλογικό έργο
Μαριάννα Delamotte
Εύη Βαρδαλά - Θεοδώρου
Επιμελητής: Πέτρος Ζαμπέλης
Φωτογράφος: Μιχάλης Γεωργιάδης
Φωτογράφος: Ben Glyn - Jones
Φωτογράφος: Γιώργος Πούπης
Φωτογράφος: Κάρολος Βράτιτς
Αθήνα
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Αριθμός Έκδοσης: 2
2008
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 1994
σ. 336
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-89808-0-8
Σημειώσεις: νέα, εμπλουτισμένη έκδοση.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 61.15€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 07-04-2008)
Περίληψη:

Το βιβλίο αυτό, αποτέλεσμα ευρείας έρευνας του Μουσείου, αποτελεί σημαντική συμβολή στη γνώση του μαλακολογικού πλούτου των ελληνικών θαλασσών. Από τις απεικονίσεις των 360 ειδών και τις περιγραφές τους, τα κείμενα, τα σχέδια και τις φωτογραφίες των ακτών μπορεί και ο αμύητος ακόμη αναγνώστης να ενημερωθεί για τη μορφολογία, φυσιολογία, ανατομία και τη θέση των οργανισμών αυτών μέσα στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Το βιβλίο απευθύνεται στον επιστήμονα, το φυσιολάτρη, το συλλέκτη και το ευρύ κοινό.

Συγγραφείς είναι η Mαριάννα Delamotte και η Εύη Βαρδαλά- Θεοδώρου. Στη Mαριάννα Delamotte οφείλεται η οργάνωση της έρευνας των μαλακίων στις Ελληνικές ακτές καθώς και η συγκέντρωση πληροφοριών σε σχέση με την κατάσταση των ακτών και τη διατάραξή τους από τις ανθρωπογενείς επεμβάσεις. Σε ειδικό κεφάλαιο η Μ. Delamotte ανέπτυξε τη σχέση του αρχαίου κόσμου με τα μαλάκια. Τα κοχύλια στάθηκαν τα πρότυπα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, γλυπτικής και κεραμικής. Η Εύη Βαρδαλά-Θεοδώρου, δρ θαλάσσιας βιολογίας, διευθύνει το Υδροβιολογικό τμήμα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και ασχολείται με τη μελέτη των συλλογών του Μουσείου. Παράλληλα συνεχίζει τη δραστηριότητά της στην έρευνα των αρτίγονων και απολιθωμένων Μαλακίων του Τεταρτογενούς. Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα μακράς συνεργασίας της Μαριάννας Delamotte και της Εύης Βαρδαλά-Θεοδώρου που ξεκίνησε πριν από χρόνια.

Οι φωτογραφίες είναι του Μιχάλη Γεωργιάδη, του Ben -Glyn Jones, και του Γιώργου Πούπη και από τον ελληνικό βυθό του Κάρολου Βράτιτς. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Πέτρου Ζαμπέλη.

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του φίλου του Μουσείου Γιώργου Δραγώνα. H δεύτερη έκδοση είναι εμπλουτισμένη με νέο φωτογραφικό υλικό και την προσθήκη 160 νέων ειδών.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΛευκώματα για τις γιορτές"Εστία"820/12/2008
Ρέα ΠράπαΟ μαγικός κόσμος των κοχυλιών"Βραδυνή"2416/2/2008