Βιβλίο
Ζητήματα θεωρίας και μεθόδου των κοινωνικών επιστημών

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Σκεύος Παπαϊωάννου
Σκεύος Παπαϊωάννου
Άννα Λυδάκη
Γιώργος Τσιώλης
Μανόλης Τζανάκης
Μάνος Σαββάκης
Νικολέτα Ράτσικα
Βασιλεία Παπαδάκη
Ελένη Παπαδάκη
Γιάννης Ζαϊμάκης
Παύλος Πανταζής
Γαβριέλα Ασπράκη
Κοσμάς Ψυχοπαίδης
Αλίκη Λαβράνου
Δημήτρης Σ. Πατέλης
Αντώνης Γεωργούλας
Βασίλης Ρωμανός
Ιορδάνης Μαρκουλάτος
Νίκος Σερντεδάκις
Μιχάλης Ψημίτης
Νίκος Βαφέας
Παναγιώτης Στάθης
Νίκος Παπαδάκης
Θανάσης Αλεξίου
Στράτος Γεωργούλας
Νίκος Ναγόπουλος
Αθήνα
Κριτική
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 593
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-218-546-9
Επιστημονική Βιβλιοθήκη
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 45.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 09-02-2011)
Περίληψη:

Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης επιστημονικής διαδικασίας και εμπεριέχει καταθέσεις πολλών κοινωνικών επιστημόνων από τη θεωρία και την ερευνητική πράξη. Περιλαμβάνει έξι θεματικές ενότητες γύρω από ζητήματα θεωρίας, επιστημολογίας και μεθόδου των κοινωνικών επιστημών:
Η πρώτη ενότητα εστιάζεται στα μεθοδολογικά ζητήματα της ποιοτικής έρευνας, με έμφαση στη "βιογραφική προσέγγιση" ως μια διακριτή μεθοδολογική στρατηγική. Η δεύτερη ενότητα επικεντρώνεται στον καθοριστικό ρόλο της επιστημολογίας στη συγκρότηση του ερευνητικού αντικειμένου των κοινωνικών επιστημών. Η τρίτη ενότητα αναδεικνύει τη θεωρητική και μεθοδολογική συμβολή του Pierre Bourdieu στη σύγχρονη κοινωνιολογική σκέψη. Τα κείμενα που περιέχονται στην τέταρτη ενότητα υποδεικνύουν τη συμβολή μελετών για τη συλλογική δράση στον ευρύτερο προβληματισμό για τις διαδικασίες του κοινωνικού μετασχηματισμού στον σύγχρονο κόσμο. Η πέμπτη ενότητα επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ ιστορίας και κοινωνιολογίας ως διακριτών αλλά όμορων γνωστικών περιοχών. Η καταληκτική θεματική ενότητα ενσωματώνει παραδείγματα εμπειρικών μελετών από διαφορετικά γνωστικά πεδία, κοινό σημείο των οποίων είναι ο αναστοχασμός για τη συμβολή των ποιοτικών μεθόδων στις κοινωνικές επιστήμες.
Η συνύπαρξη θεωρητικών, επιστημολογικών, μεθοδολογικών και ερευνητικών εργασιών κάνει αυτό το βιβλίο πρωτότυπο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον για επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κοινωνικής έρευνας, αλλά και για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από επίκαιρα κοινωνικά προβλήματα. Επίσης, προσφέρεται ως διδακτικό εγχειρίδιο και αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για νέους επιστήμονες, ερευνητές, αλλά και όσους βρίσκονται στη διαδικασία εκπόνησης μιας διδακτορικής ή μεταπτυχιακής εργασίας.