Βιβλίο
Δούλα και κυρά
Όψεις εθνικισμού: Ρόλοι και συμπεριφορές στην Ελλάδα των ρομαντικών χρόνων 1836-1897

Δήμητρα Τζανάκη
Υπεύθυνος Σειράς: Μιχάλης Σπουρδαλάκης
Αθήνα
Σαββάλας
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 489
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-423-429-5
Κοινωνικές Επιστήμες
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 24.70€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 30-04-2013)
Περίληψη:

Ένα αποκαλυπτικό βιβλίο που με τεκμηριωμένο όσο και γλαφυρό τρόπο δείχνει το πώς στα τέλη του 19ου αιώνα η Μεγάλη Ιδέα, ως ιδεολόγημα, κουλτούρα και ιδεολογία, δημιούργησε το πλαίσιο στο οποίο οι γυναίκες όρισαν την ταυτότητά τους ως μέλη ενός συγκροτούμενου έθνους-κράτους. Στο πλαίσιο αυτό ορίστηκαν έννοιες όπως: δημόσιο-ιδιωτικό, λογική-συναίσθημα, κράτος-έθνος, πολιτεία-κοινωνία και φυσικά άνδρας-γυναίκα. Με πειστικό όσο και ευρηματικό τρόπο το βιβλίο δείχνει κάτι που η μέχρι τώρα ιστορική έρευνα είχε παραμελήσει: το πώς η σχέση εθνικής ιδέας και κοινωνικού φύλου καθόρισε τον πολιτισμό, την ηθική και εντέλει την καθημερινότητα μιας ολόκληρης εποχής.

"Ένα έξοχο βιβλίο [...], μας διαφωτίζει τόσο για το πώς οικοδομήθηκαν τα σύγχρονα έθνη όσο και για το πώς οι γυναίκες προσπάθησαν να συγκροτήσουν τους νέους τους ρόλους..."
Theodore Zeldin, St. Antony's College, Oxford University

"Η σχολαστική έρευνα της Τζανάκη και η προσεκτική ένταξη της ανάλυσης της στο ευρύτερο πλαίσιο μελέτης του κοινωνικού φύλου, του εθνικισμού και της δημόσιας σφαίρας καθιστούν την εργασία της υποδειγματική".
Wendy Bracewell, UCL-SSEES, University of London

Κριτικές - Παρουσιάσεις: