Βιβλίο
Η σχολική θεατρική παράσταση
Οδηγός για εκπαιδευτικούς: Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Θόδωρος Γραμματάς
Αθήνα
Ατραπός
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 238
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-459-044-5
ISBN Σετ 960-459-043-Χ
Α/Α Τόμου: 1
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.34€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 13-02-2008)
Περίληψη:

Η θεατρική παράσταση στο σχολείο αποτελεί την κορυφαία στιγμή έκφρασης των θεατρικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται μέσα στην τάξη και έξω απ' αυτή.

Ενώ όμως κάποιες από τις προγενέστερες μορφές έχουν καθαρά παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα (δραματοποίηση), η θεατρική παράσταση συνιστά μια σύνθετη μορφή έκφρασης και επικοινωνίας των μαθητών, που επιδιώκει ταυτόχρονα μορφοπαιδευτικό και καλλιτεχνικό στόχο.
Για τη σωστή προετοιμασία, την κατάλληλη υποδοχή και πρόσληψή της, αλλά και την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή του συνόλου της μαθητικής κοινότητας σ' αυτήν απαιτούνται συνθήκες και προϋποθέσεις που δεν είναι πάντα ούτε αυτονόητες ούτε γνωστές.

Η μελέτη μας αποσκοπεί στην ανάλυση των επιμέρους παραμέτρων της σχολικής θεατρικής παράστασης, στην επισήμανση των απαραίτητων στοιχείων που θα οδηγήσουν σ' ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα και θα επιτελέσουν την ταυτόχρονα παιδαγωγική και καλλιτεχνική αποστολή της.

Ως εφαρμογή των προηγούμενων θεωρητικών επισημάνσεων, ακολουθεί η παρουσίαση και επεξεργασία ενός σημαντικού αριθμού έργων που απευθύνονται κατεξοχήν σε παιδιά και νέους, και είναι κατάλληλα να παρουσιαστούν σε ποικίλου είδους πολιτιστικές δραστηριότητες στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό.