Βιβλίο
Για το ζήτημα του Αιγαίου
Τα πετρέλαια, ο Μάρτης του '87, οι "συνοριακές διαφορές", η Ευρωπαϊκή Ένωση και η "ενεργειακή γέφυρα"

Αναστάσης Ι. Πεπονής
Αθήνα
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 182
Σχήμα: 20χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-14-1714-1
Πολιτική
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.23€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 26-02-2008)
Περίληψη:

Το ζήτημα του Αιγαίου παραμένει ανοικτό. Συνδέεται τώρα και με την υποψηφιότητα της Τουρκίας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και με την καλούμενη «ευρωπαϊκή πορεία» αυτής της χώρας.

Κατά την κρίση του συγγραφέα, το ζήτημα του Αιγαίου επηρεάζεται και από εξελίξεις που αφορούν στον ενεργειακό εφοδιασμό και την καλούμενη "ενεργειακή ασφάλεια" των κρατών της Ε.Ε.

Σε σελίδες αυτού του βιβλίου τίθεται ακόμα και επιχειρείται απάντηση στο ερώτημα εάν το ζήτημα του Αιγαίου έχει πράγματι ως μόνη αιτία και κύριο αντικείμενο υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου.

Ο αναγνώστης θα παρακολουθήσει επίσης πώς ένα ζήτημα εθνικής κυρίως σημασίας έγινε αντικείμενο οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Το βιβλίο δεν έχει ως μοναδική πηγή τα όσα γνωρίζει ο συγγραφέας του από τη συμμετοχή του στη διαμόρφωση ορισμένων αποφάσεων και στους αντίστοιχους χειρισμούς. Δεν είναι βιβλίο αναμνήσεων. Αυτά που περιγράφει και επικαλείται εξελίσσονται από το 1973 έως τις μέρες μας.

Το βιβλίο γράφτηκε με την πρόθεση να συμβάλει σε μια νηφάλια και τεκμηριωμένη τοποθέτηση ενός ζητήματος που δεν είναι χθεσινό. Εξακολουθεί να είναι υπαρκτό σήμερα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Βασίλειος ΜαρκεζίνηςΕλληνοτουρκική τρικυμία στο Αιγαίο"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"23/8/2009
Γιώργος Λ. ΕυαγγελόπουλοςΔυσεπίλυτο παζλ σε θολά νερά"Ελεύθερος Τύπος"4813/4/2008
Αντώνης Δ. ΠαπαγιαννίδηςΚαι στο βάθος… ελληνοτουρκικά"Ελεύθερος Τύπος"4913/4/2008
Διονύσης Ν. ΜουσμούτηςΓια το ζήτημα του ΑιγαίουΠεριοδικό "Ιστορία"478Απρίλιος 2008