Βιβλίο
Τα σύμβολα στα όνειρα
Τριαντεννέα όνειρα, έξι διηγήματα, μία διάλεξη

Δημοσθένης Βουτυράς
Ανθολόγος: Διαμαντής Καράβολας
Αθήνα
Φαρφουλάς
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 103
Σχήμα: 21χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-98084-2-2
Σημειώσεις: Εισαγωγή: Βάσιας Τσοκόπουλος.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.68€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 29-02-2008)
Περίληψη:

Η διάλεξη ο οποία δόθηκε το 1933 σε μια τεκτονική στοά, μας δίνει πληροφορίες για τον τρόπο που έπλαθε ο Βουτυράς τα όνειρα στο έργο του, αφού τα περισσότερα από τα εκατοντάδες που συναντούμε είναι λογοτεχνικές κατασκευές. Μας δείχνει την πίστη του απέναντι στην αρχαία ιερότητά τους, αλλά και την παγανιστική ιδιοσυγκρασία του γενικότερα απέναντι στην έννοια του ιερού. Όλες οι ιστορίες που αφηγείται και τα παραδείγματα είναι βγαλμένα από τα διηγήματά του. Χρησιμοποιεί δηλαδή τη λογοτεχνία σαν πραγματικότητα αφού η πραγματικότητα δεν είναι παρά ένα όνειρο. Εντέλει, διαβάζοντας αυτό το κείμενο σήμερα, αντιλαμβανόμαστε ότι μέσα από μια συνειρμική αφήγηση -φαινομενικά αλλοπρόσαλλη- και με αρκετές δόσεις πλάγιας ειρωνείας, βγάζει γλώσσα στον ανθρώπινο κόσμο μαζί με οργή και κοροϊδία γι' αυτό που θεωρούσε ότι είναι η ζωή: μια κωμωδία.

Η έκδοση αποτελείται από τρία μέρη.
Το πρώτο περιλαμβάνει τη διάλεξη του Δημοσθένη Βουτυρά με θέμα "Τα σύμβολα στα όνειρα", με υπότιτλο "Όνειρα Ψυχή". Η διάλεξη, η οποία δόθηκε το 1933 σε μια τεκτονική στοά, μάς δίνει πληροφορίες για τον τρόπο που έπλαθε ο Βουτυράς τα όνειρα στο έργο του, αφού τα περισσότερα από τα εκατοντάδες που συναντούμε είναι λογοτεχνικές κατασκευές. Μας δείχνει την πίστη του απέναντι στην αρχαία ιερότητά τους, αλλά και την παγανιστική ιδιοσυγκρασία του γενικότερα απέναντι στην έννοια του ιερού. Εντέλει, διαβάζοντας αυτό το κείμενο σήμερα, αντιλαμβανόμαστε ότι μέσα από μια συνειρμική αφήγηση -φαινομενικά αλλοπρόσαλλη- και με αρκετές δόσεις πλάγιας ειρωνείας, βγάζει γλώσσα στον ανθρώπινο κόσμο μαζί με οργή και κοροϊδία γι' αυτό που θεωρούσε ότι είναι η ζωή: μια κωμωδία.
Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει έξι από τα πιο χαρακτηριστικά διηγήματα του συγγραφέα που έχουν σαν κεντρικό μοτίβο της πλοκής τους κάποιο όνειρο.
Στο τρίτο μέρος γίνεται μια ανθολόγηση από περιγραφές ονείρων που είναι διάσπαρτες στο τεράστιο έργο του συγγραφέα, και από μόνο του το καθένα αποτελεί ένα αυτοτελές έργο, όπως άλλωστε και τα όνειρά μας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Λάμπρος ΣκουζάκηςΤα σύμβολα στα όνειρα"Πανδοχείο"27/5/2010
Βαγγέλης ΣερδάρηςΑναγνώσειςΠεριοδικό "Ένεκεν"12Χειμώνας 2008
Γιάννης Ν. ΜπασκόζοςΤα σύμβολα στα όνειρα"Lifo"13016/10/2008
Νέστορας ΠουλάκοςΤα σύμβολα στα όνειραΠεριοδικό "Μανδραγόρας"39Φθινόπωρο 2008
Μάρη ΘεοδοσοπούλουΕνυπνιογράφοι και καταγραφείς ονείρων"Η Εποχή"25/5/2008
Ελένη ΚούκηΤα σύμβολα στα όνειραΠεριοδικό "Αθηνόραμα"27/3/2008