Βιβλίο
Τέσσερις λίβελοι

Γιώργης Ζάρκος
Αθήνα
Φαρφουλάς
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 76
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-98084-3-9
Σημειώσεις: Εισαγωγή: Διαμαντής Καράβολας. Οι τέσσερις λίβελοι της έκδοσης τυπώθηκαν μεταξύ των ετών 1931-1939, σε περιορισμένα αντίτυπα.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 9.67€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 29-02-2008)
Περίληψη:

Περιέχονται οι λίβελοι:

"Πός τα κατάφερε ο Ξενόπουλος να γίνι Ακαδιμαϊκός"
"Μια σιμορία κακοπιί με αρχιγό τον Κουτσουμάρι. Μιστική Αστυνομία τις Αθήνας."
"Αν ο άλοτε ιπουργός δικεοσίνης πλακόνετε. Δολοφονικά δίκασαν τον Μαρμαρέλι."
"Άλκις Θρίλος, Χάρις Ζεβγάς κε Σία. Για όσους τους πέρνουνε στα σοβαρά."

Γιατί ο Γιώργης Ζάρκος έσπασε και ξανάσπασε τα τζάμια του βιβλιοπωλείου "Πυρσός" μέρα μεσημέρι; Γιατί πήγε να χτυπήσει τον Παλαμά και όλους τους ακαδημαϊκούς της εποχής του; Πως ο Ξενόπουλος κατάφερε να γίνει ακαδημαϊκός; Ποια σχέση έχει η δικαιοσύνη με την φασολάδα και οι νόμοι με τα λάστιχα; Και όταν τελικά ο νόμος δεν έχει την αναίδεια να επέμβει ποιοι έρχονται να αναλάβουν κατασταλτικό ρόλο στη θέση του;
Όλα ξεκίνησαν από την λογοκλοπή ενός διηγήματος που έγινε σε βάρος του συγγραφέα από την Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια το 1930. Τα γεγονότα πήραν γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με απανωτές συλλήψεις, ανακρίσεις και αρκετό ξύλο κατά του Γιώργη Ζάρκου, μέχρι να καταλήξουν στον προσωρινό εγκλεισμό του στο ψυχιατρείο.
Οι τέσσερις λίβελοι που έγραψε ο Γιώργης Ζάρκος από το 1931 ως το 1936 κατά κορυφαίων παραγόντων του πνευματικού και δημόσιου βίου για να υπερασπίσει το έργο και την τιμή του, αφορούν τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις όπου η λογοτεχνία δεν προκαλείται από επεισόδια της ζωής, αλλά προκαλεί η ίδια επεισοδιακές καταστάσεις και ο συγγραφέας γίνεται το κεντρικό πρόσωπο και ο ήρωας αυτών.
Το βιβλίο πλαισιώνεται από το διήγημα "Η φύση, ο πολιτισμός" που στάθηκε η πέτρα του σκανδάλου για τις διενέξεις του συγγραφέα και από ένα επίμετρο του Θωμά Γκόρπα που βιογραφεί τον Γιώργη.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ελένη ΚούκηΤέσσερις λίβελοιΠεριοδικό "Αθηνόραμα"8/5/2008
Κατερίνα Σχινάξεφυλλίζοντας…"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"487325/1/2008