Βιβλίο
Τόπος: Εγγονόπουλος

Ντένης Ζαχαρόπουλος
Ζωγράφος: Νίκος Εγγονόπουλος
Καλλιτέχνης: Στέφανος Τσιβόπουλος
Καλλιτέχνης: Γιώργος Χατζημιχάλης
Καλλιτέχνης: Αλέξανδρος Αβρανάς
Καλλιτέχνης: Γιώργος Σαπουντζής
Καλλιτέχνης: Πάνος Χαραλάμπους
Καλλιτέχνης: Άγγελος Σκούρτης
Καλλιτέχνης: Γιώργος Γυπαράκης
Καλλιτέχνης: Κύριλλος Σαρρής
Καλλιτέχνης: Ηλίας Παπαηλιάκης
Καλλιτέχνης: Ηλίας Μαρμαράς
Καλλιτέχνης: Θράφια
Καλλιτέχνης: Σία Κυριακάκος
Καλλιτέχνης: Μαρία Παπαδημητρίου
Καλλιτέχνης: Νίκος Χαραλαμπίδης
Θεσσαλονίκη
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 31
Σχήμα: 28χ21
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Σημειώσεις: Κατάλογος έκθεσης στο ΜΜΣΤ, μεταξύ 18.5-19.7.2007, στο πλαίσιο της 4ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Συνδιοργάνωση: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, στο πρόγραμμα εκδηλώσεων: "Νίκος Εγγονόπουλος 1907-1985: εκατό χρόνια από τη γέννησή του".
Κυκλοφορεί
Τιμή: 5.09€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 11-03-2008)
Περίληψη:

[...] Μέσα από αυτή την πρώτη προσέγγιση η έκθεση προχωρά σε μια ευρύτερη αναθεώρηση του έργου του Εγγονόπουλου: συγκεντρώνει μια σειρά από εξέχοντα έργα του για να τα φέρει αντιμέτωπα με μια σειρά από έργα νεότερων καλλιτεχνών. Δίχως να αποβλέπει στη συγκρότηση μιας υφολογικής συνέχειας, ενότητας, σχολής ή στιλ παρουσιάζει το γενεαλογικό άλμα μέσα από το οποίο η υπερρεαλιστική προοπτική και ο μοντερνισμός εμφανίζονται στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης. Συγκεντρώνει ενδείξεις και καταδείχνει αινίγματα που αφορούν τη σημερινή κατάσταση της τέχνης και πρακτικές που προσεγγίζουν με άλλα μάτια κι άλλες διαδρομές τόπους και στιγμές απρόσμενες, όπου η σύμπτωση και η συγκυρία ανασκευάζουν κάθε έννοια γραμμικής συνέχειας ή κλειστής πολιτισμικής παράδοσης.

Ο ερευνητικός κι ερμηνευτικός τόπος που συνιστά ευρύτερα το έργο του Εγγονόπουλου φέρνει στην επιφάνεια πρακτικές και θέματα της αναπαράστασης, από την τυχαία σύμπτωση μέχρι την πιο συστηματική αντιπαράθεση κι από την ειρωνεία και τον σαρκασμό μέχρι την τραγικότητα και την αυστηρή εσωτερικότητα. [...]

Ντένης Ζαχαρόπουλος