Βιβλίο
Το όνομα τόπων: το όνομα
Τόποι: μια έκθεση, μια προσέγγιση, ένα μουσείο, μια ιστορία: Απόψεις της τέχνης μέσα από τις συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ)
Trosième Partie: Noms de pays: le nom

Συλλογικό έργο
Χαράλαμπος Μπακιρτζής
Ελένη Βαροπούλου
Ντένης Ζαχαρόπουλος
Καλλιτέχνης: Isabelle Arthuis
Καλλιτέχνης: Guillaume Durand
Καλλιτέχνης: Michel François
Καλλιτέχνης: Χριστίνα Κάλμπαρη
Καλλιτέχνης: Erwan Mahéo
Καλλιτέχνης: Xavier Noiret - Thomé
Καλλιτέχνης: Γιώργος Σουρμελής
Καλλιτέχνης: Robert Suermondt
Καλλιτέχνης: Στέφανος Τσιβόπουλος
Θεσσαλονίκη
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 30
Σχήμα: 28χ21
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Σημειώσεις: Κατάλογος έκθεσης στην Αθήνα, μεταξύ 26.9-25.11.2007.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 3.05€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 12-03-2008)
Περίληψη:

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργάνωσε σε συνεργασία με τη Θερινή Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου, την 9η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Καλαμαριάς (Πεδίο Δράσης Κόδρα) και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, ένα καλλιτεχνικό και ερευνητικό εργαστήριο στο Επταπύργιο και στους χώρους των φυλακών Γεντί Κουλέ. Την επιμέλεια είχαν από κοινού η καλλιτεχική υπεύθυνη της Θερινής Ακαδημίας του Εθνικού Θεάτρου, θεατρολόγος, Ελένη Βαροπούλου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΣΤ, ιστορικός τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος.

Από τη σκοπιά των εικαστικών, διευρύνθηκαν οι εκδοχές του χρόνου που θέτει το ερώτημα "Ποιος είναι εδώ;" -τίτλος της ομώνυμης έκθεσης που παρουσιαζόταν ταυτόχρονα στο ΜΜΣΤ (25 Μαΐου - 29 Ιουλίου 2007). Η έκθεση ήταν αφιερωμένη στα σαράντα χρόνια από την αρχή της μετάφρασης του "Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο" του Προυστ από τον Παύλο Ζάννα στις φυλακές της Χούντας. Στις πολλαπλές απόψεις του χρόνου η διάσταση του εγκλεισμού και η κυριολεξία του χαμένου χρόνου παίρνουν στον ιδιαίτερο αυτό χώρο μια ασύλληπτη ένταση και έκταση μέσα στον βιωματικό και τον ιστορικό χρόνο. Οι καλλιτέχνες ήρθαν αντιμέτωποι με τον τόπο και τις πολλαπλές εκδοχές που ο χρόνος εγγράφει πάνω του. [...]

(Ντένης Ζαχαρόπουλος: "Σε διάλογο με την έκθεση ''Ποιος είναι εδώ;" Μια έκθεση πάνω στο χρόνο και τους χρόνους του εικαστικού έργου"")