Βιβλίο
Η κρίση στα Βαλκάνια, το Μακεδονικό και η εργατική τάξη

Συλλογικό έργο
Λέων Τρότσκι
Πάνος Γκαργκάνας
Κώστας Πίττας
Άγγελος Καλοδούκας
Μαρία Στύλλου
Σωτήρης Κοντογιάννης
Παντελής Πουλιόπουλος
Πέτρος Τσάγκαρης
Αθήνα
Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
Αριθμός Έκδοσης: 5
2008
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 1992
σ. 237
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7967-39-8
Σημειώσεις: Πρόλογος: Κώστας Πίττας.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.28€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 31-03-2008)
Περίληψη:

Η πρώτη έκδοση αυτού του βιβλίου κυκλοφόρησε τον Φλεβάρη του 1992, καθώς η κρίση στα Βαλκάνια ήταν ακόμα στην αρχή της και στην Ελλάδα βρισκόμασταν στο απόγειο της εθνικιστικής εκστρατείας για "το όνομα της Μακεδονίας". Η έκδοση του προκάλεσε την εισαγγελική δίωξη και οι συγγραφείς του σύρθηκαν στα δικαστήρια. Όμως μετά από ένα πλατύ κίνημα συμπαράστασης, η δίωξη κατέρρευσε και το "Μακεδονικό" εξάντλησε τέσσερις εκδόσεις από τότε.

Σήμερα, η κρίση επιστρέφει στα Βαλκάνια. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με τη δημιουργία ενός σύγχρονου προτεκτοράτου στο Κοσσυφοπέδιο, οι νέοι ψυχροπολεμικοί ανταγωνισμοί, τα παζάρια για το όνομα της γειτονικής μας χώρας ανοίγουν ξανά τους ασκούς του Αιόλου και καινούργια μέτωπα συγκρούσεων.

Ποιες είναι οι αιτίες που απειλούν να κάνουν για μια ακόμα φορά τα Βαλκάνια "μπαρουταποθήκη της Ευρώπης"; Γιατί κατέρρευσε η πρώην Γιουγκοσλαβία; Ποιος είναι ο ιστορικός ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων και των τοπικών αρχουσών τάξεων στην περιοχή; Τι εμπλοκή έχει ο ελληνικός καπιταλισμός και ποιες διεκδικήσεις κρύβονται πίσω από τις διπλωματικές πιέσεις για το "όνομα της Μακεδονίας" και την "αναγνώριση του Κόσοβου"; Πώς παλεύετε ο εθνικισμός και ο πόλεμος; Ποια πρέπει να είναι η θέση μιας διεθνιστικής αριστεράς;

Οι σελίδες αυτού του βιβλίου επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις σε αυτά τα καυτά ερωτήματα και σε πολλά άλλα. Η πέμπτη έκδοση του "Μακεδονικού", συμπληρωμένη με κείμενα για την ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ και το βομβαρδισμό της Σερβίας το 1999, είναι βοήθεια να κατανοήσουμε την κατάσταση στα Βαλκάνια και να χαράξουμε τους δρόμους της αντιπολεμικής πάλης σήμερα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Κώστας ΠίτταςΟ εθνικισμός δεν είναι «αυθόρμητο λαϊκό ρεύμα»"Εφημερίδα των Συντακτών"5/2/2018
Βαγγέλης ΣερδάρηςΑναγνώσειςΠεριοδικό "Ένεκεν"11Καλοκαίρι 2008