Βιβλίο
Αρχαία μετεωρολογία

Λίμπα Τάουμπ
Επιμελητής: Νίκος Μπληζιώτης
Μεταφραστής: Έφη Μαργέλη
Αθήνα
Ενάλιος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 415
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-536-336-9
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Ancient Meteorology
Αρχαιολογία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.35€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 01-04-2008)
Περίληψη:

Στην αρχαιότητα η μετεωρολογία περιελάμβανε τη μελέτη του καιρού, καθώς και τη μελέτη γεωλογικών, σεισμολογικών και αστρονομικών φαινομένων, όπως οι σεισμοί και οι κομήτες. Το βιβλίο "Αρχαία μετεωρολογία" ερευνά και καταγράφει τις ελληνικές και ρωμαϊκές απόψεις και προσεγγίσεις σε σχέση με αυτό το ευρύ ζήτημα.

Λόγω της μεγάλης σημασίας που είχε η γεωργία για την αρχαία κοινωνία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουν γραφεί τόσα πολλά σε σχέση με την πρόβλεψη και την επεξήγηση του καιρού. Όμως, η μετεωρολογία δεν αφορούσε μόνο τους αγρότες και δεν αποτελούσε μόνο πρακτικό ζήτημα. Ενδιέφερε και τους ποιητές, τους φιλοσόφους και τους φυσικούς.

Η Λίμπα Τάουμπ αναλύει την ποικιλία των αρχαίων κειμένων που μεταδίδουν μετεωρολογικές και επιστημονικές ιδέες, από τα Ομηρικά Έπη και τη διδακτική ποίηση του Ησιόδου, του Αράτου και του Λουκρητίου, μέχρι έργα όπως τα "Μετεωρολογικά" του Αριστοτέλη, η ιατρική πραγματεία του Ιπποκράτη "Περί αέρων, υδάτων και τόπων" και τα "Φυσικά ζητήματα" του Σενέκα. Το εύρος και η ποικιλία αυτών των κειμένων υπογραμμίζουν ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την πνευματική αυθεντία στην αρχαιότητα και φανερώνουν την έντονη ενασχόληση των αρχαίων συγγραφέων με το έργο των προκατόχων τους.

Το βιβλίο "Αρχαία μετεωρολογία" θα αποτελέσει πολύτιμη και ενδιαφέρουσα πηγή για όλα τα είδη των αναγνωστών.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Σόφη ΛούκαΑρχαία μετεωρολογία"Βραδυνή"5311/5/2008