Βιβλίο
Οι μετρέσες

Ελίζαμπεθ Άμποτ
Μετάφραση: Παντελής Ανδρικόπουλος
Αθήνα
Νάρκισσος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 492
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8239-36-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: A History of Mistresses
Κυκλοφορεί
Τιμή: 23.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 03-04-2008)
Περίληψη:

Πίστη και απιστία στον έρωτα και στο γάμο, οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος· η αιώνια ανθρώπινη φύση σε μεγάλες στιγμές. Ασπασία, Μαντάμ ντε Πομπαντούρ, Χάνα Άρεντ, Λίλιαν Χέλμαν, Μέριλιν Μονρόε, Καμίλα Πάρκερ-Μπόουλς, Λάρα, Σιμόν ντε Μποβουάρ και τόσες άλλες. Αυτό που έχουν κοινό όλες αυτές οι γυναίκες είναι ότι υπήρξαν μετρέσες. Τις είπαν και αγαπητικές, ερωμένες, λεγόμενες, "άλλες", ευνοούμενες, παλλακίδες, γκόμενες, σπιτωμένες.

Καθεμιά έχει τη δική της ιστορία, που είναι μοναδική αλλά ταυτόχρονα τη συνδέει με εκατομμύρια άλλες γυναίκες. Έρχονται απ' όλες τις εποχές και περιοχές του κόσμου, από κάθε κοινωνική τάξη, κάστα, φυλή και αναδύονται από διαφορετικές συνθήκες ζωής. Είναι αριστοκράτισσες και σκλάβες, σύζυγοι, μητέρες και ανύπαντρες, ζουν σε καλύβες και χαρέμια, σε σπίτια και σε ανάκτορα. Κάποιες είναι διάσημες, συνήθως λόγω των σχέσεων τους με λαμπερούς πολιτικούς, βαθύπλουτους μεγιστάνες και διαβόητους γκάγκστερ, ενώ η μοίρα κάποιων άλλων είναι να ξαναζωντανεύουν μονάχα μέσα από τις αναμνήσεις των εραστών τους ή μέσα από επίσημα έγγραφα.

Από τη λαγνεία στον έρωτα, από την απληστία στη δύναμη της εξουσίας, οι "Μετρέσες" με ευφρόσυνη διάθεση εξετάζουν συστηματικά και χωρίς αναστολές τις εμπειρίες, τα κίνητρα και τα ήθη μερικών από τις πιο τολμηρές και σαγηνευτικές γυναίκες της ιστορίας.

Αυτό που κάνει ξεχωριστή κάθε γυναίκα στο βιβλίο αυτό είναι ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο η ιστορία της ζωής της αποκαλύπτει μιαν άλλη, αθέατη όψη του πολύμορφου και ακατάλυτου θεσμού της μετρέσας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Πάνος ΤουρλήςΟι μετρέσεςwww.captainbook.gr10/9/2013
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΟι γυναίκες της σκιάς"Εστία"2/10/2010
Φίλιππος ΦιλίππουΟι μετρέσεςΠεριοδικό "Index"31Μάιος 2009
Διονύσης Ν. ΜουσμούτηςΟι μετρέσεςΠεριοδικό "Ιστορία"487Ιανουάριος 2009
Ηλίας Κ. ΜαγκλίνηςΉταν όλες τους υπέροχες!"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"416/7/2008
Αγγέλα Γαβρίλη«Βίοι Γυναικών»www.diavasame.grΙούνιος 2008
Δημήτρης ΧουλιαράκηςΑπό την Ασπασία ως τη Μέριλιν"Το Βήμα"/ "Βιβλία"6520/4/2008