Βιβλίο
Έδοξεν τη βουλή και τω δήμω
Η αθηναϊκή δημοκρατία μιλάει με τις επιγραφές της

Συλλογικό έργο
Επιμελητής: Άννα Καραπάνου
Επιμελητής: Μαρία Λαγογιάννη - Γεωργακαράκου
Επιμελητής: Π. Γρηγοριάδου
Επιμελητής: Ε. Ζαββού
Π. Γρηγοριάδου
Ε. Ζαββού
Α. Θέμος
Μαρία Λαγογιάννη - Γεωργακαράκου
Ειρήνη Μαγκανιώτη
Ειρήνη - Λουκία Χωρέμη
Χρ. Συναρέλλη
Άννα Καραπάνου
Γιώργος Σταθακόπουλος
Μεταφραστής: Π. Γρηγοριάδου
Μεταφραστής: Ε. Ζαββού
Μεταφραστής: Α. Θέμος
Μεταφραστής: Ειρήνη - Λουκία Χωρέμη
Μεταφραστής: Σοφία Ανεζίρη
Μεταφραστής: Νίκος Μπιργάλιας
Μεταφραστής: Κώστας Μπουραζέλης
Μεταφραστής: Άννα Ραμού - Χαψιάδη
Αθήνα
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 160
Σχήμα: 21χ25
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6757-04-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: αρχαία ελληνικά
Σημειώσεις: Κατάλογος της έκθεσης "Έδοξεν τη βουλή και τω δήμω: Η αθηναϊκή δημοκρατία μιλάει με τις επιγραφές της" στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος, μεταξύ 25 Φεβρουαρίου - 30 Απριλίου 2008. Πρόλογος: Δημήτριος Σιούφας, πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Μιχάλης Λιάπης, υπουργός Πολιτισμού. Επιμέλεια μεταφράσεων και παρουσίασης επιγραφών: Επιγραφικό Μουσείο και Τμήμα Αρχαίας Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Εξαντλημένο
Τιμή: 15.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-03-2016)
Περίληψη:

[...] Η έκθεση που παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με τον τίτλο "Έδοξεν τη βουλή και τω δήμω. Η αθηναϊκή δημοκρατία μιλάει με τις επιγραφές της", αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο ο Δήμος της Αθήνας νομοθετούσε και επέβλεπε την τήρηση των αποφάσεών του. Μέσα από τα εκθέματα παρουσιάζεται η εξέλιξη και η τυποποίηση των διαδικασιών για την προετοιμασία και την έκδοση ψηφισμάτων, που καλύπτουν όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής: από την εξωτερική πολιτική μέχρι την απόδοση τιμών σε επιφανείς πολίτες. Εκτίθεται, ακόμη, σημαντικό υλικό, που συμβάλλει στη γνώση και την καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας της Αθηναϊκής Πολιτείας, της διαμόρφωσης της Αθηναϊκής Επικρατείας αλλά και των χώρων που συνεδρίαζαν τα όργανα της Πολιτείας.

Από τη μελέτη των ψηφισμάτων, αλλά και του τρόπου συμμετοχής των πολιτών σε όλες τις διαδικασίες της διακυβέρνησης της πόλης-κράτους, εντοπίζουμε τις ιδέες, που αναβίωσαν στη Δυτική Ευρώπη, κατά την Αναγέννηση, που ενέπνευσαν τους συνταγματικούς νομοθέτες στα τέλη του 18ου αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, αλλά και που οδήγησαν, ανάμεσα στ' άλλα, στη διαμόρφωση των σημερινών δημοκρατιών.

Στον οδηγό αυτό περιλαμβάνεται και σύνοψη των εκτενών κειμένων, που απαρτίζουν τον "Επιστημονικό Κατάλογο Επιγραφών", που εκδίδεται από το Επιγραφικό Μουσείο παράλληλα και με αφορμή την έκθεση, καθώς και άλλο εποπτικό υλικό. [...]

(από τον πρόλογο του Δημήτρη Σιούφα)