Βιβλίο
Selective Knowledge
Επιλεκτική γνώση

Συλλογικό έργο
Els Hanappe
Ivan Grubanov
Mark O' Kelly
Ειρήνη Ευσταθίου
Doreen Mende
Βαγγέλης Βλάχος
Γιώργος Χατζημιχάλης
Ελπίδα Καραμπά
Μετάφραση: Tony Moser
Καλλιτέχνης: Mark Dion
Καλλιτέχνης: Απόστολος Καραστεργίου
Καλλιτέχνης: Γιώργος Χατζημιχάλης
Καλλιτέχνης: Mark O' Kelly
Καλλιτέχνης: Christian Boltanski
Καλλιτέχνης: Pietro Roccosalva
Καλλιτέχνης: Albert Oehlen
Καλλιτέχνης: Candida Höfer
Καλλιτέχνης: Nina Fischer
Καλλιτέχνης: Maroan El Sani
Καλλιτέχνης: Armin Linke
Καλλιτέχνης: Peter Hanappe
Καλλιτέχνης: Henrik Olesen
Καλλιτέχνης: Allen Ruppersberg
Καλλιτέχνης: Ειρήνη Ευσταθίου
Καλλιτέχνης: Ivan Grubanov
Καλλιτέχνης: Sam Durant
Καλλιτέχνης: Βαγγέλης Βλάχος
Επιμέλεια: Els Hanappe
Αθήνα
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 111
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-250-394-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Σημειώσεις: Κατάλογος της έκθεση που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης και Σκέψης (ITYS) και το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στον εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου Εϋνάρδου, μεταξύ 2 Απριλίου - 20 Ιουλίου 2008.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.28€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 09-02-2011)
Περίληψη:

Η έκθεση "Επιλεκτική γνώση" εξετάζει τη διαδικασία που ακολουθούν πολλοί καλλιτέχνες, οι οποίοι επιλέγουν εικόνες και πληροφορίες από βιβλιοθήκες, αρχεία και βάσεις δεδομένων και συγκροτούν μια προσωπική αφήγηση, ικανή να ανοίγει δρόμους στην κατανόηση της λειτουργίας ευρύτερων συστημάτων. Η πρακτική αυτή βασίζεται στην ιδέα της προσωπικής συλλογής αντικειμένων, έντυπου υλικού ή δεδομένων από το διαδίκτυο.

Με την εξάπλωση της φωτογραφίας, του κινηματογράφου και των νέων μέσων (βίντεο, διαδίκτυο κ.α.) κατά τον εικοστό αιώνα, οι σύγχρονοι καλλιτέχνες δανείζονται όλο και περισσότερο υλικό από αυτές τις νέες πηγές, εγκαταλείποντας την παράδοση των παλαιοτέρων, τα μυθολογικά, βιβλικά ή ιστορικά θέματα, ακόμη και την απευθείας παρατήρηση, που υπήρξε τόσο δημοφιλής τον 19ο αιώνα.
Ανιχνεύουν έτσι νέους τρόπους απεικόνισης και αναπαράστασης ενός κόσμου που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Αν η μερική γνώση δέχεται ότι πρέπει να λύσουμε ένα πρόβλημα βάσει ελλιπών δεδομένων, η επιλεκτική γνώση εκφράζει μια συνειδητή απόφαση απόρριψης, επιλογής και αποδοχής με βάση την ανάγκη, την επιθυμία και την προσδοκία, μέχρι που να ξετυλιχτεί μια ιστορία.

Αντί να ξεκινήσουν από μεγάλα συστήματα και από παραδεδεγμένες αλήθειες, για να αναλύσουν τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις, οι καλλιτέχνες της έκθεσης επιλέγουν πολλαπλά επιμέρους κομμάτια και τα συνθέτουν με τρόπους που επιτρέπουν συνειρμούς και ευρύτερες ερμηνείες.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Βαγγέλης Βλάχος, Ειρήνη Ευσταθίου, Απόστολος Καραστεργίου, Γιώργος Χατζημιχάλης, Christian Boltanski, Mark Dion, Sam Durant, Nina Fischer και Maroan El Sani, Ivan Grubanov, Candida Hofer, Mark O’ Kelly, Armin Linke, Albert Oehlen, Henrik Olesen, Pietro Roccasalva, Allen Ruppersberg.