Βιβλίο
Ο Αλέξης στη χώρα των θαυμάτων
Το φαινόμενο Τσίπρα και η μεγάλη αριστερά

Νίκος Λακόπουλος
Αθήνα
Ηλέκτρα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 98
Σχήμα: 23χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6627-93-4
Κυκλοφορεί
Τιμή: 13.24€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 18-04-2008)
Περίληψη:

Ένα βιβλίο για το πολιτικό φαινόμενο στην Ελλάδα με πολλή μουσική και λίγη σημειολογία που αναζητά το νήμα που συνδέει την γραβάτα του Άρη Βελουχιώτη με το ζιβάγκο του Αντρέα και το χτένισμα του Αλέξη Τσίπρα.

Τι σχέση έχει η Αριστερά με το Τσάρλεστον;

Με αφορμή την θριαμβευτική είσοδο στην πολιτική ζωή του Αλέξη Τσίπρα ο Νίκος Λακόπουλος εξετάζει την πολιτική ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, την ιστορία της Αριστεράς και των νεανικών-φοιτητικών κινημάτων, τα πρόσφατα μαθητικά κινήματα και την εκλογική συμπεριφορά των Ελλήνων από τον περασμένο αιώνα μέχρι σήμερα.

Με έναν τρόπο κινηματογραφικό, ο συγγραφέας, αναζητά τα αίτια της διάσπασης της Αριστεράς, τους προγόνους των σημερινών κινημάτων, τις πηγές της πολιτικής κακοδαιμονίας και απαντά στο ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει μια νέα ενιαία αριστερά, να ζούμε μια νέα μεταπολίτευση κι αν μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται μπροστά στην Ιστορία καθώς παρακολουθούμε πόσες φορές η άνοιξη χάθηκε για την Ελλάδα, την αποτυχία του ΠΑΣΟΚ την διάσπαση του ΚΚΕ, τα χαμένα όνειρα και την ήττα της Γενιάς του '20, της Εθνικής Αντίστασης, του 1-1-4, του Πολυτεχνείου, της Γενιάς της Αμφισβήτησης, την "Γενιά των Απέξω".

Στο βιβλίο η γενιά που πετούσε νεράντζια και τα "ροκαμπίλια" συναντούν τους φοιτητές με τις γραβάτε φλωτάν, το underground, την Αριστερά, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τους πρώτους κομμουνιστές. Από την ροκαμπιλάτη φαβορίτα του Τσίπρα το βιβλίο μας μεταφέρει στην δεκαετία 20 να συναντήσει τους νεόφερτους κομμουνιστές με τις φλωτάν γραβάτες, στον περασμένο αιώνα τους φοιτητές να κάνουν εξέγερση φορώντας ψάθινα καπέλα, τον Νίκο Ζαχαριάδη να εξοντώνει τον Βελουχιώτη, τον Ανδρέα Παπανδρέου να ανεβαίνει στο κότερο του Λάτση, και το "ροκαμπίλι" να συναντά τον Πρόεδρο Δημοκρατίας με την μηχανή του ως νεώτερος ηγέτης κόμματος στην Ελλάδα.

Ένα βιβλίο για την αριστερά, την ελληνική ιστορία, το ροκ, το underground, την σημερινή εποχή και την ιστορία του 20ού αιώνα που μιλά τόσο για τον Άρη Βελουχιώτη όσο και για τον Φρανκ Ζάππα.

Ένα βιβλίο για τα χαμένα όνειρα των Ελλήνων και την πολιτική άνοιξη που χάθηκε τόσες φορές, την ενότητα των δημοκρατών, τις ίντριγκες και τα φλερτ της Αριστεράς με την εξουσία, τα παρασκήνια της προδοσίας, τα λάθη των αριστερών και το προφίλ της γενιάς που δημιουργεί το "Φαινόμενο Τσίπρα".