Βιβλίο
Οι πηγές του Βόλγα
Γερμανική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση - Πολιορκία του Λένινγκραντ 1941-1942

Curzio Malaparte
Μετάφραση: Αθανάσιος Παππάς
Ευθύνη Σειράς: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης
Αθήνα
Ιωλκός
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 330
Σχήμα: 23χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-426-496-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: ιταλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Il Volga nasce in Europa
Πόλεμος και Στρατηγική 18
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 03-01-2011)
Περίληψη:

Ένα από τα πλέον σημαντικά και καλογραμμένα έργα του φοβερού αγώνα της Σοβιετικής Ένωσης και της ναζιστικής Γερμανίας. Στο διεισδυτικό και κοινωνιολογικά αξεπέραστο κείμενο του Curzio Malaparte αποτυπώνεται κρυστάλλινα η ωριμότερη περιγραφή του τραγικού μεγαλείου της ανθρωποσφαγής στο Ανατολικό Μέτωπο.

Το 1941, ο Ιταλός δημοσιογράφος, πολιτικός διανοητής και πεζογράφος, Curzio Malaparte, υπήρξε ο μοναδικός πολεμικός ανταποκριτής που έστελνε τις ανταποκρίσεις του απευθείας από την πρώτη γραμμή, σε ολόκληρο το απέραντο Ανατολικό Μέτωπο. Η εκπληκτική ματιά του πάνω στις λεπτομέρειες και η βαθιά προσωπική γνώση της Σοβιετικής Ένωσης, οδήγησαν τη γραφή του στη διεισδυτικότερη εκτίμηση και κατανόηση της τρομερής σύγκρουσης των δύο κόσμων.

Οι πολιτικές αναλύσεις του C. Malaparte οδήγησαν στο διωγμό του από τη μετωπική ζώνη της Ομάδας Στρατιών «Νότος» της Βέρμαχτ, έπειτα από προσωπική εντολή του Γκέμπελς, ενώ τέθηκε και σε κατ’ οίκον περιορισμό στην Ιταλία. Επανήλθε στο Ανατολικό Μέτωπο το 1942, σε έδαφος που δε βρισκόταν υπό τη δικαιοδοσία των Γερμανών, αλλά εκεί όπου οι Φινλανδοί διεξήγαν ένα μέρος της επικής πολιορκίας του Λένινγκραντ. Ο συγγραφέας πίστευε πως η πολιορκία αυτή πρόσφερε το ιδανικό σκηνικό για να μελετηθούν τα φαινόμενα της αντίδρασης των εργατικών μαζών «στα ηθικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που έφερε στο προσκήνιο ο πόλεμος κατά της Σοβιετικής Ένωσης».

Με μια συμπυκνωμένη και μεστή σκέψη που προηγείται κατά πολλές δεκαετίες της εποχής της, η ιδιοφυής προφητική και προκλητική γραφή του καταξιωμένου Ιταλού συγγραφέα C. Malaparte αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο κλασικό έργο «Οι πηγές του Βόλγα». Τα όσα γράφτηκαν στις σελίδες του, αποτελούν ό,τι πιο γόνιμο γράφτηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η ελληνική έκδοση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό και ευρετήριο.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Διονύσης Ν. ΜουσμούτηςΟι πηγές του ΒόλγαΠεριοδικό "Ιστορία"495Σεπτέμβριος 2009
Γιώργος ΒαϊλάκηςΑνταπόκριση από το μέτωπο"Ημερησία"4/4/2009
Γιόλα Αργυροπούλου-ΠαπαδοπούλουΟι πηγές του ΒόλγαΠεριοδικό "Τηλέραμα"4/10/2008
Στάντης ΑποστολίδηςΗ μαρτυρία ενός «ανεπιθύμητου» πολεμικού ανταποκριτή"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"522123/10/2008
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΟι πηγές του Βόλγα"Εστία"65/7/2008
Ηλίας Κ. ΜαγκλίνηςΑπό την πρώτη γραμμή της μάχης"Η Καθημερινή"2428/6/2008
Ηλίας Κ. ΜαγκλίνηςΠικρές ανταποκρίσεις από τον πόλεμο"Η Καθημερινή"/ "Ειδική Έκδοση"1522/6/2008