Βιβλίο
H γραμμή
Γυναίκες, διχοτόμηση και φύλο στην Κύπρο

Cynthia Cockburn
Μετάφραση: Αλέξανδρος Κιουπκιολής
Αθήνα
Μεταίχμιο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 300
Σχήμα: 24χ16
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-455-306-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Line: Women, Partition and the Gender Order in Cyprus
Μελέτες για το Φύλο
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.39€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 02-05-2008)
Περίληψη:

Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 πιέζει τους πολιτικούς ηγέτες να επιδιώξουν την εξεύρεση μιας λύσης και να καταργήσουν τη Γραμμή της Διχοτόμησης, που σημαδεύει με βία το νησί, υποθάλποντας εθνικιστικά μίση και εμποδίζοντας την επικοινωνία. Ωστόσο, στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται ακόμη η προοπτική μιας μόνιμης συμφωνίας ειρήνης.
Η ανά χείρας μελέτη αποτελεί έμφυλη ανάλυση της διαμάχης και των ειρηνευτικών διαδικασιών στην Κύπρο, βασισμένη σε εκτενείς συνεντεύξεις και ομαδικές συζητήσεις με γυναίκες που ζουν στα βόρεια και στα νότια της Γραμμής. Ανακαλούν τις εθνικιστικές επιθέσεις σε ομάδες Τουρκοκυπρίων τη δεκαετία του '60, τη βίαιη εκδίωξη των Ελληνοκυπρίων το 1974 και την εμπειρία της προσφυγιάς από την ιδιαίτερη σκοπιά του φύλου τους. Στις δύο αντίπαλες πλευρές αυτής της αδιέξοδης κρίσης εντοπίζουμε μια τάξη του φύλου όπου ο συνδυασμός της πατριαρχίας, του εθνικισμού και του μιλιταρισμού οδηγεί στην περιθωριοποίηση των γυναικών.
"Η Γραμμή" μελετά ένα αξιοπρόσεκτο εγχείρημα κυπρίων γυναικών που αγωνίζονται για την ειρήνη και χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να ξεπεράσουν τα εμπόδια που υπάρχουν στη μεταξύ τους επικοινωνία. Στη μελλοντική Κύπρο που οραματίζονται δεν θα χαράσσονται πλέον αυθαίρετες και καταστροφικές γραμμές για να χωριστούν οι λεγόμενες εθνοτικές ομάδες ή για να γίνει διάκριση ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, γραμμές που γεννούν ιεραρχικές σχέσεις, αποκλεισμούς και ανισότητα. Ένα βιβλίο που ενδιαφέρει όλους/-ες όσοι/-ες διδάσκουν, στοχάζονται και αγωνίζονται για να μπει ένα τέλος στη ρατσιστική, σεξιστική και μιλιταριστική καταπίεση και βία σ' αυτή την περιοχή του κόσμου και σ' άλλα μέρη.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: