Βιβλίο
Για ένα παγκόσμιο κοινωνικό συμβόλαιο
Η σοσιαλδημοκρατική απάντηση στη "συναίνεση" των Η.Π.Α.

David Held
Μεταφραστής: Χαρίδημος Κουτρής
Θεσσαλονίκη
Επίκεντρο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 322
Σχήμα: 21χ13
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-458-003-3
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Social Democratic Alternative to the Washington Consensus
Σημειώσεις: Πρόλογος: Νίκος Μαραντζίδης.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.35€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 28-07-2010)
Περίληψη:

Αντικείμενο αυτού του βιβλίου είναι η εναλλακτική πρόταση της σοσιαλδημοκρατίας για την παγκοσμιοποίηση απέναντι στο κυρίαρχο σήμερα πρότυπο.

Σε αυτό το πρωτοποριακό βιβλίο, ένας από τους κορυφαίους αναλυτές της παγκοσμιοποίησης και της παγκόσμιας διακυβέρνησης εξετάζει ορισμένα από τα πιο πιεστικά παγκόσμια προβλήματα: τον τρόπο με τον οποίο μεταβάλλεται η παγκόσμια τάξη πραγμάτων σήμερα, τον τρόπο με τον οποίο η παγκοσμιοποίηση αναδιαμορφώνει ή όχι τις ζωές των ανθρώπων, τον τρόπο με τον οποίο η παγκόσμια διακυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει ή και να εμποδίσει την πολιτική και την οικονομική ανάπτυξη και τον τρόπο με τον οποίο οι σοσιαλδημοκρατικές αξίες παραμένουν απαραίτητες σε μια σταθερή και υλοποιήσιμη ημερήσια διάταξη για την παγκόσμια αλλαγή.

Ο συγγραφέας, αντιμετωπίζει τις αποτυχίες της διεθνούς πολιτικής στον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου και του πολέμου ενάντια στο Ιράκ. Υποστηρίζει ότι υπήρχαν και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στον τρόπο με τον οποίο απάντησαν οι δυτικοί συνασπισμοί στις έντονες προκλήσεις της μαζικής τρομοκρατίας και της πολιτικής βίας, εναλλακτικές λύσεις οι οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις προκλήσεις στη ρίζα τους και να προσφέρουν πολιτική και κοινωνική δικαιοσύνη. Εστιάζει σε εφικτές και αποτελεσματικές επιλογές πολιτικής που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία προοδευτική μεταμόρφωση των παγκόσμιων ζητημάτων.

Το βιβλίο διαιρείται σε τρία μέρη: οικονομία, πολιτική και δίκαιο. Σε κάθε μέρος αναλύονται οι σύγχρονες τάσεις, τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται και αναπτύσσεται μία σειρά λεπτομερών πολιτικών.

Το βιβλίο, αποτελεί σημαντική συνεισφορά στις τρέχουσες συζητήσεις γύρω από την παγκόσμια τάξη, αλλά και στις συζητήσεις για το ελληνικό κομματικό τοπίο. Είναι ένα αισιόδοξο κείμενο που θεωρεί πως η διαρκής οικονομική αλλαγή, η δημοκρατία και η δικαιοσύνη είναι ακόμα εφικτές.
Θα είναι χρήσιμο ανάγνωσμα για όλους εκείνους -φοιτητές, πολιτικούς επιστήμονες, δημιουργούς πολιτικής και γενικούς αναγνώστες- που διατυπώνουν ερωτήματα σχετικά με την παγκοσμιοποίηση και την παγκόσμια διακυβέρνηση.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
"Βιτρίνα"Για ένα παγκόσμιο κοινωνικό συμβόλαιοΠεριοδικό "Index"26Νοέμβριος 2008
Γιώργος ΣιακαντάρηςΓια ένα πανανθρώπινο κοινωνικό συμβόλαιο"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"5211426/9/2008
Δημήτρης ΜαρίτσαςΛίφτινγκ στην παγκοσμιοποίηση"Ελεύθερος Τύπος"3710/8/2008
Γιάννης Ν. ΜπασκόζοςΗ σοσιαλδημοκρατική απάντηση στη "συναίνεση" των ΗΠΑ"Εξπρές"371/6/2008